Framgångsrik författare om framgång

Det slog mig just att det snart är höst, och det är ju lite deppigt på många sätt. En positiv sak med bytet av årstid är i alla fall att Malmcolm Gladwells nya bok Outliers snart finns att köpa!

Gladwell har med sina två tidigare böcker Blink och The Tipping Point snabbt kvalat in som en av mina favoritförfattare/tänkare. Böckerna är fulla av exempel på intressant psykologiforskning som han knyter ihop till en större hypotes. I Blink handlar det om ögonblickliga kognitiva processer, hur det som vi ibland uppfattar som “intuition” faktiskt ofta är resultatet av en rationell (om en extremt snabb) beslutsprocess. I The Tipping Point granskar Gladwell mekanismerna bakom “sociala epidemier”, snabba förändringar av beteenden på gruppnivå.

I Outliers ställer han frågan varför vissa människor blir framgångsrika och andra inte. Enligt den korta beskrivningen på Amazon.com fokuserar han i boken mindre på hur framgångsrika människor beter sig, och mer på varifrån de kommer; familj, kultur, uppväxt.

För att stilla nyfikenheten en aning tills boken släpps 18 november går det fint att titta på en föreläsning på ett liknande tema som Gladwell höll på tidningen The New Yorkers konferens 2012: Stories from the Near Future (tips från bloggen Social Capital).