Får psykologer knarka på sin fritid?

Får psykologer knarka på sin fritid? Hmm, ja, om de undviker att skriva det på facebook i allafall.

Informationssamhället ställer nya krav på psykologer. På ett etikseminarie fick vi fundera över följande situation.

“Kalle studerar på psykologprogrammet. Han hade nästan gått halva utbildningen när han kände behov av en paus. Han tog en sabbatstermin och luffade runt med en kompis.En månad i sydeuropa och sedan vidare till Asien! Det gick periodvis ganska livligt till men Kalle hade kul. han skrev resedagbok på nätet och där kunde kompisarna hemma läsa om både hans tillfälliga förbindelser och vilka droger han prövat under resan. I juni går han nu ut från utbildningen och ska söka PTP för att sedan få legitimation”

Psykologernas yrkesetik kräver att vi ska vara medvetna om att vi ses som representanter för hela yrkeskåren. Det tycker jag är ett orimligt krav. Framförallt på internet. Det är nära omöjligt att ha ett fläckfritt google-resultat. Alltid är det någon gammal pinsam bild, någon skum åsikt eller föråldrad artikel som dyker upp från bagaget. Och vaddå, tillfälliga förbindelser är det fortfarande tabu? Hahaha!

Vad tycker ni kära läsare?

7 svar till “Får psykologer knarka på sin fritid?”

 1. Erik skriver:

  Tja… låter lite ansträngt att vi ska representera hela kåren stup-i-kvarten. Lite som den där psykologstudenten som slutat att gå på krogen, eftersom “det kan man inte göra som psykolog.” Lite über…

  TUsan! Visste att de därade bilderna skulle ligga mig i fatet till sist!

 2. Linda skriver:

  Åh tusan, får man inte gå på krogen!? Då är framförallt John här på fabriken illa ute. Eller vi alla är illa ute. Jag tycker vi ska sträva mot att vara så mänskliga som möjligt! tror att det hjälper till att rikta fokus på vår professionella roll och kunskap. Eller det är vad jag tänker mig..när jag tar ett glas vin till på indigo..

 3. Tanja skriver:

  Jag är själv rätt förtjust i det där med ramar – att terapirummet ska vara en avgränsad miljö och den enda informationen som finns där ska vara den som terapeuten och klienten själva valde att lyfta fram. Och det skadas ju om någon eller båda är offentliga och information läcker in, så att säga. Så på det sättet tycker jag verkligen att.

  Men sen är det ju den för mig irriterande grejen avv viss inläckt information anses på autopilot vara olämplig, som det där med “tillfälliga förbindelser” . Jag står fast vid att jag kommer få psykologrollrevolt snart och lägga upp naket =)

 4. Linda skriver:

  Tanja: tycker du verkligen att…? jag håller med dig om att ramarna är viktiga, men jag tycker samtidigt att det är bra om psykolgerna avmystifierar sig själva så att fokus blir på vår kunskap inte på vår person. Det blir så höga förv’ntningar om klienten tror att de sitter där med Gud Själv som aldrig gjort snedsteg etc. Dessutom tror jag att vad som är privat komemr att förändras iom internet.

  Jag hoppas att du lägger upp naket ;)

 5. M skriver:

  Vadå? Blir inte alla pyskologer maniska tjatmonster under press?

 6. Tanja skriver:

  För mig handlar det om tilliten, och hänger ihop med “ingenting av det som sägs kommer utanför det här rummet, liksom ingenting från utanför läcker in om vi inte väljer själva att ta in det”. I min perfekta värld skapar det tillit och låter klienten berätta sin egen historia, sin egen version, utan att bli ifrågasatt med info som psykologen har om henom från utanför. Och jag känner att det blir en starkare känsla av att det som händer i samtalsmiljön stannar i samtalsmiljön, att den är isolerad från omvärlden och tillåter öppenhet om saker man inte skulle nämna annars i världen utanför. Om du fattar? Sedan är ju inte det så alltid, och oftare så att psykologen vet mer om klienten än vad klienten sagt än tvärtom, tyvärr.

  Med detta sagt – idealvärld, visst. Men som du säger – när vi är gamla nog för att jobba kommer det finnas Internetdirt på precis alla. Och blir det problem för att jag har bloggat/skrivit bok/fotats naken får jag liksom lösa dem.

 7. Oskar skriver:

  Har ni sett The Wackness?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.