En oväntad hemkomst: Överraskning, lättnad och eufori

En ung amerikansk tjej får överraskande besök av sin bror som tjänstgjort som soldat Irak – och drabbas av en veritabel känslostorm. Hon blir totalt överraskad och euforisk av att se honom, men börjar också storgråta – och får antagligen utlopp för all den oro, längtan och saknad hon känt under tiden han varit borta från henne. Hon blir så känslomässigt berörd att hon också får en kraftfull fysisk reaktion, måste sätta sig på golvet och säger att hon håller på att kräkas!

När jag träffade Linda första gången trodde hon att jag bara redan efter några minuter var på väg att köra ut henne från mötet eftersom jag reste mig från bordet – men precis som för tjejen i videoklippet var det bara en fysisk reaktion på en stark känsla. Jag blev så exalterad av idéerna vi kom på att jag blev tvungen att ställa mig upp och börja gå runt i rummet!

annakaver

Psykologen Anna Kåver skriver i sin bok om känslor som drivkraft

Känslor utgör också de starkaste drivkrafterna till våra handlingar, i smått som stort. De motiverar oss till att ta oss upp ur sängen om morgonen och hjälper oss sedan att navigera under dagens alla mer eller mindre känsloladdade händelser och möten.

Jag använder ofta just den känslan, upprymdheten över en ny idé som gör att jag inte kan sitta ner, både som en drivkraft och kompass i mitt jobb. Jag letar efter nya projekt som får mig att känna så – och jag använder det som en mental checklista efter möten med människor jag kanske ska börja jobba med. Hur många gånger jag kände så avgör hur jag tar nästa steg:

Antal gånger jag reste mig och började veva med armarna:
0 = Gör en rationell övervägning av möjliga vinster med samarbetet
1-2 = Försäkra dig om att det blir något av samarbetet
3 eller fler = Ring upp personen och boka ett nytt möte – DIREKT!

Av: John Airaksinen