En ensam man startar kokande dansgolv: Extas och tillhörighet

2009: En modig man börjar dansa på en utomhusmusikfestival i Sasquatch i Washington.

Mannen börjar dansa själv, till synes obrydd om att ingen sluter upp. Efter någon minut får han sällskap av en annan man. För varje ny person som ansluter hoppar den dansande mannen till och jublar med händerna i luften. Bollen är snart satt i rullning.

Marknadsföringsgurun Seth Godin har tagit upp den här videon som ett exempel på hur den tredje personen som ansluter kan vara minst lika viktig som ledaren för att sätta igång en rörelse. I den här fallet är det rätt tydligt att dammluckorna öppnas just när den tredje mannen börjar dansa!

Det tar 40 sekunder att gå från två personer till tre, 25 sekunder att gå från tre till tolv. Efter det rusar festivalbesökare från alla håll till platsen för att delta i festen. Alla vill vara med och dela på upplevelsen av tillhörighet och extas. 

annakaver

Psykologen Anna Kåver skriver i sin bok om att dela känslor med andra

Vårt behov av att dela upplevelser av glädje och kärlek är lika stort som att dela rädsla, sorg och ilska. Forskningen visar att vi, när vi delar med oss av våra positiva känslor, aktiverar liknande positiva känslor hos mottagaren. Detta skapar positiva bindningar mellan de inblandade. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.