Dunning Kruger-effekten — du är sällan så bra som du tror

När jag var 20 år fick jag för mig att jag skulle lära mig spanska. Jag hade läst spanska i högstadiet, varit i Sydamerika en gång och lyckats sitta mig igenom en otextad version av filmen Dagbok från en motorcykel. Med andra ord tänkte jag att mina spanskakunskaper var “far from average”. Jag gjorde därför vad alla övermodiga 20-åringar i min sits hade gjort, jag sökte och började på Spanska steg 3 på Åsövuxengymnasium.

När jag kom till min första lektion sken läraren upp och sa: “¡Qué divertido con un nuevo estudiante, puedes contarnos un poco sobre ti?”

Det var då det slog mig. Jag kan ju ingen spanska alls.

Jag “que:ade” mig igenom lektionens första timme och sen packade jag ihop mina saker och gick aldrig tillbaka till Åsövuxengymnasium igen.

Mitt korta äventyr på komvux är ett typiskt exempel på Dunning Kruger-effekten. Dunning Kruger innebär just att vi noviser tenderar att överskatta vår egen förmåga och tro att vi är bättre på något än vad vi egentligen är. Givetvis kan det finnas många härliga biverkningar av effekten, den gör att vi vågar bryta ny mark och kasta oss in i situationer vi aldrig skulle ha vågat närma oss om vi hade kunnat utvärdera dem realistiskt. Sen så finns det exempel på när effekten får oss att hamna i situationer där vi gör bort oss fullkomligt. Så som Idol-uttagningar.

Forskarna bakom Dunning Kruger-effekten (gissa vad de heter) menar att effekten delvis beror på att vi noviser inte kan utvärdera hur pass mycket bättre experter är än dem. Som nybörjare så tror man oftast att stegen från nybörjare till entusiast, från entusiast till expert och från expert till mästare är så mycket kortare än vad de egentligen är. Att gå från nybörjare till glad entusiast inom exempelvis musikproduktion kanske tar sisådär ett år medan det kan ta decennier att gå från expert till mästare.


Bilden ovan är från min CrossFit-kurs, som i sig är ett typiskt exempel på Dunning Kruger-effekten. Jag tror alltså att jag, med mina två års erfarenhet av träningsformen är lämpad att lära ut den till andra. Vilket jag givetvis inte är :)