Du kommer bara förstå en tiondel av det här

Jaha vad ska den här bloggen handla om då? Det får du väl se om du fortsätter läsa. Jaha? Ja just det. Men vad konstigt det står… ska det verkligen vara såhär? Ja, faktiskt. Nej, det här var ju värdelöst, nu går jag till en annan blogg. Nej, vänta! Kände du igen dina egna tankar här så var det för att jag kunde läsa dem! Jag har nämligen lyckats med något som få andra gjort, nämligen att utnytttja min hjärnas fulla kapacitet, och tankeläsning blev en av mina nyvunna förmågor. Du som fortfarande bara använder tio procent av din hjärnkapacitet kan såklart inte sätta dig in i detta till fullo, men det gör inget. Aja baja! Jag hörde det där!

Trots att det är en osannolik myt att vi bara använder tio procent av vår hjärnkapacitet är den väldigt utbredd. I en amerikansk undersökning bland psykologstudenter där de fick frågan hur stor del av vår hjärnkapacitet vi använder, svarade så många som en tredjedel tio procent. Man kan ju såklart bara spekulera i hur denna myt om vår underanvända hjärna kunnat hållas vid liv, men klart är att den tilltalar vår mänskliga natur på många sätt (läs lathet, läs hopp om genvägar, läs drömmar om superförmågor). Hela livet skulle ju få en ny dimension om det vore sant! Fatta den dag du knäcker koden och genialitet poppar upp ur dina hjärnvindlingars dunklaste vråer i tid och otid!

Men vad säger forskningen? Ur ett evolutionärt perspektiv skulle inte ett så energislukande organ som hjärnan ”föras vidare” om den till 90 procent utgjordes av outnyttjad hjärnsubstans. Dessutom får hjärnskadade personer mer eller mindre tydliga men av sina skador, även om skadorna är små, och oavsett i vilken del av hjärnan de uppstår, vilket knappast skulle vara fallet om 90 procent av hjärnvävnaden ändå var överflödig. Med modern teknik som ger bilder av hjärnan har man heller inte kunnat hitta några ”tysta fläckar” som inte används. Tvärtom har det visat sig att även de enklaste uppgifter aktiverar en mängd olika delar av hjärnan. Vidare: om en del av hjärnan skadas händer en av två saker: 1) Hjärnsubstansen som är skadad försvinner för att inte sluka energi i onödan, eller 2) Den skadade delen ”övertas” av en närliggande funktionsdel för att ändå kunna nyttjas.
Och till den eventuella läsare som känner sig besviken – hjärnforskningen har bara börjat. Säkert kan även en synnerligen välanvänd hjärna överraska.

Text: Åsa Krey, psykolog
Läs mer: 50 Great Myths of Popular Psychology. Shattering Widespread Misconceptions about Human Behavior. Lillienfeld, Jay Lynn, Ruscio & Beyerstein (2010).
foto: flickr.com/yannconz