http://flickr.com/lord-jim

Det genialiska i OhLife

Den som kommer in i mitt vindsförråd, möts av en stor låda med skrivböcker. Ända sedan jag var i tioårsåldern har jag skrivit dagbok. Det är sällan som jag läser dem. Men om jag vill kan jag leta upp sidorna där jag skrev om när jag var kär för första gången, om när jag var i den tyngsta perioden i mitt liv och om alla de dagar som bara är vanliga.

Dagboksskrivandet har gått i perioder. Ibland skriver jag mer, ibland skriver jag mindre. Utmaningen har varit att få det till en vana. Ibland är jag trött och känner ett motstånd mot att skriva. Ibland är jag på resande fot och har glömt att ta med min skrivbok. Ibland kommer jag helt enkelt inte ihåg det. Trots det vet jag att jag gärna vill skriva. Just för att någon gång, om den stunden kommer, kunna läsa om en speciell dag i mitt liv. För att hjälpa minnet på traven.

Sedan en tid tillbaka har jag skrivit min dagbok digitalt, med hjälp av tjänsten OhLife. Det är en digital dagbok som skrivs via ens e-mail. En gång om dagen får jag ett mail med frågan “hur har din dag varit”. Allt jag behöver göra är att svara på mailet. Hur långt eller hur kort jag vill. OhLife är lika enkelt som genialiskt. Det är just enkelheten som är så genialisk.

Nu ska vi göra en liten analys av OhLife, som går att tillämpa på digitala tjänster som försöker att hjälpa användarna att skapa vanor.

Det första som händer då man registrerat sig, som i sig enbart innebär att skriva ned sitt namn och sin e-mail, är att man får ett mail. Frågan i sig är så smart ställd: “hur har dig dag varit” då den går att besvara hur enkelt eller avancerat man vill. Instruktionen som följer är i sin tur väldigt specifik. Att besvara frågan i ett e-mail går knappast att misstolka.

Ju enklare ett beteende är att utföra, desto fler kommer att göra det. Man kan säga att en person behöver ha både förmåga och motivation för att utföra ett beteende. Motivation kan variera från dag till dag. Så, ju enklare någonting är, desto större chans att man också gör det även när motivationen är låg. Därför är det smart av OhLife att göra det så enkelt som möjligt att svara.

Varje dag skickas samma fråga till mig. Jag har en väl inbyggd vana att kolla min privata e-mail varje dag (till skillnad från min jobbmail). Det gör att den trigger som OhLife ger mig, finns i ett sammanhang som redan är invant. Om de exempelvis skulle kräva av mig som användare att logga in på deras sida varje dag för att skriva min text, skulle steget vara större. Om man vill skapa en ny vana, är det en bra idé att skapa den i en kontext som redan är invand.

Nu, efter att ha besvarat ett antal e-mail, börjar jag bygga upp en digital dagbok. Ju mer jag skriver, desto viktigare blir den för mig. Och jag litar på att OhLife kommer att påminna mig, göra det enkelt för mig att svara och vara specifika i hur jag ska göra det.

Det är så man bygger goda vanor.

Vi hjälper dig att förändra beteenden med modern teknik. Vill du veta hur? Kontakta oss på Psykologifabriken

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.