Hur påverkar de vardagliga valen hur lyckliga vi är? Det är något vi försökt ge lite nya tankar kring genom Lyckokompassen som nu ligger uppe på SvD.se.
Som alltid vill vi visa att positiv psykologi inte bara är något som är intressant att läsa om utan som man faktiskt kan använda som utgångspunkt för att testa nya sätt att vara, göra och förhålla sig.
Syftet med Lyckokompassen är alltså inte att svara på ett antal frågor – och sedan få ett resultat på hur lycklig är, utan snarare att ge lite forskningsbaserad input om ett antal vardagliga situationer som du kanske känner igen dig i. Därför går det alltså utmärkt att klicka sig igenom och bara svara på de frågor där situation och alternativ känns relevanta för dig.
Som lite kuriosa kan jag nämna att vi blev särskilt peppade att ta med en fråga om att ge bort pengar till en främling efter att min mamma kort efter att ha deltagit i Lyckolabbet hamnade i en kassakö där kvinnan framför saknade 20 kronor. Mamma bidrog med tjuga, gjorde kvinnan i kön glad och väldigt överraskad, fick ett lite trevligt minne för sig själv – och något som gjorde mig rätt glad att höra om. Sen tror jag också att sådana små handlingar också i det lilla bidrar till ett samhälle där vi litar på varandra och där man inte ser på vänner och främlingar som helt olika typer av människor. Rätt bra investerade 20 kronor tycker jag!
Jag tror att de allra flesta skulle känna att 20 kronor är lite för mycket pengar att bara ge bort till en främling i en liten knipa – eftersom man kanske bara ser det som en uppoffring och inte i kalkylen räknar med de positiva effekterna för egen del. Ett rätt bra exempel på där den positiva psykologin sätter fingret på hur vi inte alltid fattar intuitivt fattar de bästa besluten för vårt eget välbefinnande.
Foto: geebee2007/Flickr.com