De kortsiktiga vinsterna av att vara passivt-aggressiv

En av de viktigaste sakerna jag lärde mig på psykologprogrammet var att beteenden påverkas av konsekvenserna som följer av beteendet. Beteenden som leder till positiva konsekvenser kommer sannolikt att öka medan de vars konsekvenser är bestraffande kommer att minska.

En grovt förenklad förklaring förstås men som räcker väldigt långt när det kommer till att förklara beteenden som sker runt omkring oss. Tänk exempelvis på kollegan som alltid är sen till mötet. Varför förändrar hen inte beteendet? Jo, kanske är det så att konsekvenserna av beteendet “komma sent till mötet” främst är positiva för kollegan. Hen kanske tycker att det är rätt skönt att slippa mötets 15 första trevande minuter? Hen kanske får känslan av att alla ser denne som viktigare än alla andra eftersom hen har så mycket att göra?

Du fattar.

På senare tid har jag snöat in lite på kommunikationsstilar och främst själv försökt skaffa mig ett mer självsäkert sätt att kommunicera på. Alternativa stilar till självsäkerhet är enligt psykologen Randy Patterson:

 • Aggressivt
 • Passivt
 • Passiv-aggressivt

Du har säkerligen stött på alla tre, men idag tänkte jag fokusera på passiv-aggressivitet. Typiska passivt-aggresiva beteenden kan vara att:

 • Prata skit om en kollega med chefen
 • Göra ett jobb slarvigt så att någon annan gör det åt en
 • Ha en vana av att komma försent till möten
 • “Råka” ha omkull en cykel som stod dåligt parkerad

Nu tar vi återigen upp vårt ramverk som säger att beteenden är en produkt av sina konsekvenser (belönande eller bestraffande). Hur belönande tror du att det är att vara passivt-aggressiv på daglig basis? Ganska jättemycket skulle jag säga: man slipper göra uppgifter, personer man irriterar sig på håller sig borta och man får nästan dagligen känslan att man minsann “visade dom att rätt ska vara rätt”.

Men likt en shot klockan 2:45 en lördag natt så ger passivt-aggressiva beteenden bara belönande konsekvenser på kortsikt. För hur populär tror du att dessa beteenden gör personen på långsikt? Exakt.

Så vad kan du göra för att minska alla passivt-aggressiva beteenden där ute?

Jo, börja med att införa lite direkta negativa konsekvenser på passivt-aggressiva beteenden. Kommer kollegan sent till mötet? Japp, då får den sköta mötesanteckningarna. Gör personen ett medvetet slarvigt jobb? Ge den extra mycket av den varan så att hen “lär sig”.

Och vill du göra det RIKTIGT passivt-aggressiva mot någon i din bekantskapskrets som är passivt-aggressiv så bör du anmäla hen till min gratis kurs om hur man botar passiv-aggressivitet.

Kursen hjälper dig också skaffa en mer självsäker kommunikationsstil så testa den gärna du med. Anmäl dig med formuläret här nedan.

15 svar till “De kortsiktiga vinsterna av att vara passivt-aggressiv”

 1. rex solaris skriver:

  Du kan få min partner gratis, han är passiv aggressiv narcissist. Har haft ungefär liksom sådär sådana män hela mitt liv.
  Är lite trött nu.
  Eller så kanske jag använder honom som stek.
  Kan inte riktigt bestämma mig. Hehe……..
  PS
  Passiv aggressivitet går inte att bota.
  Egen erfarenhet, och jag är skitsmart. Är man normalt empatiskt funtad så kan du glömma att vinna över en narcissist/ psykopat. Det är det dessa människor är.
  Dessa människor är en del av pusslet av att hålla nere befolkningsmängden på jordklotet.
  Skitsmart av naturen.

 2. Fatimah Fazal skriver:

  Tacksam för kursinfo.
  Mvh
  Fatimah

 3. Michael Linhart skriver:

  Hej, även jag är tacksam och nyfiken på denna kurs.
  Kan du skicka lite kurs info?
  //Michael

 4. Anna skriver:

  Skicka mig gärna info om kurs om passiv-aggressivitet.

 5. […] De kortsiktiga vinsterna med att vara passiv aggressiv […]

 6. Mattias skriver:

  Hej
  Vore tacksam för kursmaterial

 7. Fredrik skriver:

  Tar gärna mot kursmaterial om passiv agressivitet.

 8. Mabra skriver:

  Jag säger som dom andra. Anmäler mig till kursen! Eller egentligen en annan, men jag vill :) jag antar att kommentera är formuläret för jag hittar inget annat sätt.

 9. Annika Anré skriver:

  Tar tacksamt emot material om passivt-aggressivitet.

 10. Ulrika Eriksson skriver:

  Så hur bemöter man på fler sätt en sådan människa, vad känns ordentligt/ konsekvenser?

 11. Rabato skriver:

  Hallå! Tack för informationen på kursen.

 12. Janne skriver:

  Tar gärna emot kursmaterial.

 13. Linda Jansson skriver:

  Hej! Har tacksamt emot denna kurs då jag håller på att tappa förståndet i relation med en passivt aggressiv man.

 14. Pierre skriver:

  Tar gärna mot info och kursmaterial om passiv agressivitet.

 15. Asa skriver:

  Jag tycker inte detta är helt vetenskapligt eller trovärdigt. Bara i Sverige skulle komma försent eller inte diska tillräckligt snabbt uppfattas som ett passivt aggressivt. I Storbritannien skulle det motsatta altså pedanteri, ta noter av kollegors eller familjemedlemmar inte vara punktliga uppfattas som passiv aggression. Det kan ta 30 minuter eller 2 timmar att köra igenom London beroende på trafik. Så att hålla tid duktighet skulle i Storbritannien uppfattas som mer passivt aggressivt än om man bara är human och försöker skapa en god stämning även ifall fall saker inte startar eller blir exakt så som man föreställt sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.