Därför accepterar vi Spotifys förändringar

Sedan starten 2006 har Spotify gått igenom en rad förändringar. Många av dem har varit till det bättre men de mest kontroversiella förändringarna måste väl ändå vara dem kring deras betalmodell? Även om många röster höjs så fort Spotify ändrar nått i sin betalmodell så är succén ändå given. Med hjälp av lite psykologiskforskning kan vi få svar på varför vi accepterar dessa förändringar.

Minns ni när Spotify’s tagline var “Unlimited free music”? Alla ni som började använda tjänsten tidigt kan säkert tänka tillbaka på hur den såg ut då.

-Reklamavbrotten var färre och kortare.
-Med ett gratiskonto fick man till gång till all musik…
– …och man fick lyssna på denna musik hur mycket man ville.

Idag ser tjänsten väldigt annorlunda ut. Många är vi som blir upprörda när dessa förändringar dyker upp men ännu fler är de som signar upp sig på tjänsten. Min teori är att en av anledningarna till att vi inte bryr oss, eller ens noterar dessa förändringar, är för att de sker gradvis. Inom perceptions psykologin finns det ett fenomen som heter Change Blindness som just menar att vi inte noterar sådana förändringar som sker gradvis. Förväntar vi oss heller inte en förändring så blir det desto svårare att upptäcka den. Titta på klippet här nedan för ett typsikt tillämpning av detta fenomen. Kanske är det så att Spotify lyckats med att applicera Change Blindness på just sina tjänster?