Blinddejt på Färjan: Pinsamhet och tvekan

Vi är många som fasar inför pinsamma tystnader. Ni vet, samtal som stannar upp, bestick som skrapar i porslinet och generade harklingar. I klippet ser vi Pierre och Thomas från tv-serien Färjan som är på blinddejt. Samtalet går minst sagt trögt, trots att de båda verkar vilja slappna av. Till slut flyr Thomas in på toaletten.

annakaver

Psykologen Anna Kåver om skam

Skam är en komplicerad känsla. Den liknar i mångt och mycket rädsla på det sättet att den leder oss in i flykt- och undvikandebeteenden.

Pinsamhet är en vardaglig version av skam. Det är lätt att glömma att det inte är farligt om det blir lite tyst ibland. Jag har själv varit rädd för pinsamma tystnader, så jag bestämde mig för att bekämpa rädslan genom att utsätta mig för situationen. Jag har en tendens att alltid prata på om min samtalspartner tystnar. Jag prövade att vara tyst istället. Det blev tyst och kändes pinsamt men efter ett tag kom samtalet igång igen. Jag l märke till att skammen var kort och övergående. Någon dag senare hade jag nästan glömt den korta tystnaden.

Genom att utsätta dig för det som är pinsamt förebygger du undvikandebeteenden. Det skyddar dig helt enkelt från att bli överdrivet rädd för det som inte är farligt!

Av: Linda Backman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.