Berlusconi väljer mobilen före Natomötet: Irritation

2009: Angela Merkel får snällt vänta på röda mattan när Berlusconi pratar i telefon.

Den italienska premiärministern Silvio Berlusconi är en man som gör lite som han vill – i det här fallet är det Tysklands förbundskansler och öppnandet av ett Natomöte som får vänta när Berlusconi ska avsluta ett samtal.

Samtalet hade visserligen relevans för mötet men det är rätt intressant att Berlusconi inte verkar bry sig särskilt mycket om vilka känslor han väcker hos andra med sitt beteende. Merkel verkar minst sagt irriterad – vilket kanske inte är den bästa förutsättningen för att Natomötet ska löpa smidigt.

Aubrey C. Daniels, amerikansk psykolog specialiserad på ledarskap och organisationspsykologi, menar att det inte är konstigt att framgångsrika personer ibland verkar tro att de står över lagen – de har i många fall fått lära sig att de faktiskt gör det!

Daniels säger att det är helt naturligt att till exempel idrottsstjärnor som kör för fort och klarar sig undan med att skriva en autograf fortsätter med beteendet – det har ju inte fått några negativa konsekvenser!

Kanske kan Berlusconis beteende förklaras med att han under hela sin karriär kommit undan liknande historier utan tillräckliga konsekvenser?

Av: Linda Backman & John Airaksinen