Balkanmusik med dubbla känslor: Sorglöshet och vemod

1980: Två pojkar, ett dragspel, en mungiga – och en sång som både är sorglig och glad.

Det här är ett klipp från filmen “Ko to tamo peva” eller “Who’s That Singing Over There?” av regissören Slobodan Sijan 1980.  
Vilken känsla musik förmedlar är givetvis helt subjektivt, men för mig förmedlar det här klippet sorglöshet och vemod. Just balkanmusik tycker jag är ett kardinalexempel på hur en och samma upplevelse kan bestå av både positiva och negativa komponenter på samma gång. Hur påverkar den här typen av musik dig? Vilken musik som väcker vilka känslor är både individuellt och kulturellt betingat. Jag fick tips om det här klippet från två psykologer som båda har ursprung i det forna Jugoslavien. De berättade att deras icke-jugoslaviska kollegor ofta uppfattade den dubbeltydiga balkanmusiken som enbart sorglig och deprimerande.

Jag använder mig själv aktivt av musik för att påverka mitt eget känsloläge. Innan viktiga möten lyssnar jag på en låtlista fylld av stark, kaxig och glad musik. Ibland när jag inte riktigt vet hur jag känner drar jag på en låtlista som får det att pirra i maggropen lite extra. Det går förstås inte alltid att påverka känslolivet med musik, men jag vet att min vardag blivit mycket enklare sedan jag började trixa med känslolivet med iPoden som fjärrkontroll.

annakaver

Psykologen Anna Kåver skriver i sin bok om musiken och känslorna

Musik har i alla tider haft en stor betydelse i människors vardag. Den är en mycket ursprunglig kommunikationsform, mycket äldre än språket. Det äldsta bevarade musikinstrumentet är cirka 36 000 år gammalt. Musik är känsloskapande och därför är vi många som älskar den,ja, är beroende av den. Musiken skapar minnen, bilder,associationer. Musik har också den intressanta förmågan att skapa en känslomässig resonans i lyssnaren, att förstora, minska och ändra känslor. /…/ Vad lyssnar du helst på och hur väljer du musik? Många av oss väljer musik utifrån smak förstås, men även utifrån sinnesstämning. Är vi ledsna vill vi kanske lyssna på nedstämd musik i molltonarter, när vi är glada gäller helt annan musik. Ibland smittas den musik du lyssnar på av din sinnesstämning. Som en ung patient uttryckte det: »Värsta glada Abba kan bli rena begravningsmusiken!« För min egen del fungerar musik på många olika sätt. Den kan till exempel hjälpa mig ut ur en känsla eller bort från tankar som jag inte vill ha.

Av: Linda Backman