Älskade, hatade TV-mammor: Treys mamma i Sex and the City

Charlotte, en av huvudkaraktärerna i den populära tv-serien Sex & The City, är nygift med Trey. Något som Charlotte inte visste när hon gifte sig är att Trey fortfarande i vuxen ålder har en väldigt nära och intim relation med sin mor.

I det här klippet möter vi Charlotte, i full färd med att locka sin make till sängen. Charlotte och Trey har länge försökt att bli gravida och när Charlotte kommer hem till lägenheten ropar hon högt till Trey att hon har ägglossning och att han ska komma och älska med henne, i tron om att de är ensamma i lägenheten. Det visar sig att Treys mamma i samma ögonblick sitter i parets badrum och tittar på när sonen badar. Charlotte ser mycket konfunderad ut när hon möter den till synes obekymrade Trey i badrummet.

Det här klippet handlar både om Charlottes relation till sin svärmor och Treys relation till sin mamma. Senare i serien kommer även Trey att visa sitt missnöje med att modern ständigt lägger sig i hans liv. Hur kan en person som likt Trey har en väldigt nära relation med sin mor i vuxen ålder, hantera problematiska situationer som denna? Och vad kan en person i Charlottes sits tänka på?

TIPS FRÅN PSYKOLOGEN LIRIA ORTIZ
Trey: Det är fullt möjligt att behålla en nära och varm relation med sin mamma hela livet. Problemet i situationer som denna ligger inte i närheten till mamman, utan hur närheten uttrycker sig rent beteendemässigt. Kanske är det beteende som känns naturligt i badrummet i föräldrahemmet, onaturligt eller opassande i andra sammanhang.

Trey kan fundera på hur en så pass intim relation med mamman påverkar de olika områdena i hans liv. Till exempel borde han fundera över att en alldeles för nära relation till mamman kan riskera att hustrun tröttnar. En central fråga kan vara: är min relation till mamma stärkande för mig och mina närstående i dag? Beroende på hur du svarar på den frågan kan du fatta ett beslut om att fortsätta ha en mycket intim relation till din mamma eller om du, bestämt och vänligt ska sätta gränser.

Charlotte: Det är viktigt att komma ihåg att Trey har blivit socialiserad (han har vant sig vid) att umgås med sin mamma på det här intima sättet. Det gör det svårt för honom att märka när hans mamma går över en gräns. Det är när andra, exempelvis en partner, reagerar som Trey kan märka att det som anses ”normalt” i hans familj, kanske inte betraktas på samma sätt i andras ögon.

En partners reaktion kan ibland vara till hjälp i att upptäcka detta. Som partner är det viktigt att visa omsorg och kärlek om du vill påpeka för din älskade att hans eller hennes relation med mamman är ovanlig eller för intim. Den här försiktigheten är viktigt för att undvika att utlösa skamkänslor hos partnern. Varför? För att skamkänslor kan leda till att din partner hamnar i försvarsläge och låser sig.

“Älskade, hatade tv-mammor” är ett samarbete mellan SvD Idagsidan, Psykologifabriken och psykologen, psykoterapeuten och författaren Liria Ortiz som skrivit boken ”Jag och min mamma – att kunna hantera en komplicerad relation”.