Älskade, hatade TV-mammor: De’Londa från The Wire

I klippet, från den kritikerrosade tv-serien The Wire, kommer Namond hem till sin mamma De’Londa efter att ha spenderat natten hos polisen. Namonds pappa är en känd gangster och De’Londa vill inget hellre än att Namond ska gå i hans fotspår. Det verkar dock som att Namond hellre vill leva ett vanligt, lagligt liv, och det är något som De’Londa inte tillåter. Här möter vi en hård mamma som vill bestämma över Namonds liv. Det är en tuff situation för Namond. Hur kan Namond hantera sin bossiga och oresonligt kritiska mor?

TIPS FRÅN PSYKOLOGEN LIRIA ORTIZ

Det Namond kan göra är att försöka söka sig till andra vuxna som kan fungera stödjande för honom. Det är kämpigt och jobbigt för självkänslan att ständigt bli kritiserad av sin mamma för sitt liv och sina val.

Även om din vardag är långt ifrån den utsatte Namonds, kanske du känner igen dig i hans situation med en kritisk och bossig mamma. Kanske är din mamma missnöjd med din sysselsättning, eller hur du valt att leva ditt liv. Ibland kan du som har en sådan mamma behöva markera tydligt att du inte vill höra hennes åsikt om en viss fråga.

Du kan pröva att, vänligt men bestämt, förklara att hon givetvis får tycka som hon vill men att detta gör dig ledsen. Av denna anledning vill du att hon slutar att uttrycka sin åsikt i just det ämnet inför dig. “Jag blir ledsen när du kommenterar mitt yrkesval kritiskt inför andra, och jag vill helst inte att du gör det mer”. Om du orkar kan du förklara när du faktiskt uppskattar hennes åsikter om något annat, exempelvis: “Jag hör gärna vad du har att säga om barnuppfostran”. Det är inte säkert att det hjälper, men du har åtminstone försökt att vara tydlig med hur du känner.

“Älskade, hatade tv-mammor” är ett samarbete mellan SvD Idagsidan, Psykologifabriken och psykologen, psykoterapeuten och författaren Liria Ortiz som skrivit boken ”Jag och min mamma – att kunna hantera en komplicerad relation”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.