Ännu en vecka har gått, här är några höjdpunkter från våra träningsprogram.
I Sluta skjuta upp har deltagarna fortsatt att träna i att arbeta fokuserat, mejl verkar vara högt prioriterat:
Läser du mejlen på fritiden för att bli mer effektiv?
”Ska tänka på att planera in mer krävande uppgifter direkt på morgonen framöver, och läsa mail och göra andra mindre krävande uppgifter på eftermiddagen.”
– Marie Sundström, Stockholm School of Entrepenuirship
Arbeta ostört i 25 minuter
”Betar av inkorgen i ett naffs nu.”
– Sebastian Lindroth Ahl, Trendmaze
Denna vecka startade träningsprogrammet Ledarlabbet, och första veckan har bland annat handlat om att ta sig tid att identifiera styrkor hos sina kollegor, situationer då de kommit till användning – och att såklart uppmärksamma kollegorna på det!
Per Jonsson från Omnicloud uppmärksammade till exempel sin kollega Daniels styrkor och valde att dela detta både i vår app men också på Instagram, tack Per!
…och såhär skrev en annan deltagare om en situation då kollegans styrka visat sig i praktiken!
När visade sig din medarbetares styrka i praktiken?
”När en av våra andra medarbetare kört fast i sitt projekt ställde H alla de rätta frågorna och kom sedan med ett förslag på vem kollegan borde kontakta. Det fick till följd att ett viktigt steg mot deal togs och jag reagerade med lättnad över att knuten var löst.”
Deltagarna i programmet Beslutsbyrån har fått lära sig mer om principen förankring och två av deltagarna hittade direkt tillfällen då de stött på den:
Gissa antalet länder i Afrika – med hjälp av ett chokladhjul
“Jag tycker ett exempel på förankring är statens initiativ att bolagen ska redovisa procentavgifternas storlek som ett belopp i kronor. En annan reflektion är att börsen sannolikt fungerar som förankring för många pensionssparare, trots att det är lite som att jämföra äpplen och päron.”
– Johan Sjöström, KPA pension
Gissa antalet länder i Afrika – med hjälp av ett chokladhjul
“Tycker fortfarande att all mat på restaurang är dyrt i Stockholm efter nästan 10 år i Göteborg. Förankrad i de lägre priserna. Allt under 200 är plötsligt “billigt” nu.”
– Niklas J Wegdell, Doberman
Idéfabriken, programmet som gör deltagarna mer kreativa, är inne på sin sista vecka. Totalt har gruppen sparat 35 idéer och den sista veckan handlar om att göra något med dem, bland annat genom att bygga vidare på varandras idéer.
Bygg vidare på en annan deltagares idé
“Henriks idé om den mobila service-stationen tycker jag som trogen cyklist är fantastisk! Skulle vilja komplettera med småsaker som cykelhandskar, cykelkorgar, lagning och annat som jag många saknat på väg hem med cykeln. Kom även att tänka på alla de gånger under min tid i Peking som jag fick hjälp av gamla män och deras mobila cykelverkstäder”
– Kajsa Svedenstedt, IRM
Slutligen tänkte vi bara dela denna fina reflektion från en av deltagarna från Idéfabriken. Bättre ryggdunk får man väl leta efter?
Spara en idé
“Min dotter började sjuan i höstas och har under hela hösten velat byta mattegrupp eftersom hon inte tycker att hon förstår eller gillar sin mattelärare. Vi hade möte i förra veckan med rektor, matteläraren och en specialpedagog som utvärderat hennes kunskaper i matte. Under mötet och efter att ha pratat med henne mer i detalj om hur lektionen går till fattade jag att läraren på allvar tyckte att om man inte förstår så hjälper det att gå fram till tavlan och räkna inför hela klassen, och detta gång på gång på gång. Stärker inte inlärningen eller självkänslan eller lusten direkt. Jag tror att läraren menar väl men att han nånstans på vägen missat den pedagogiska utveckling som skett de sista 30 åren. Vet inte hur vanligt det är i lärarkollegiet att man vidareutbildar sig i nya rön och metoder kring pedagogik, men ett verktyg som Viary skulle kunna användas för att hjälpa skolan och lärarna att göra det på ett enkelt sätt. Bara en liten tanke, tjillevippen :)”
– Deltagare, Idéfabriken