Valbloggen ta semester, här är lite semesterläsning!

Så nu har det varit midsommar och jag tar därmed min obligatoriska paus från bloggandet. Under sommaren kommer jag att arbeta en hel del med mina två utbildningar Beslutsbyrån och Idéfabriken. Jag vill inte lova för mycket men dessa kommer troligtvis att inom en snar framtid finnas som mer webbaserade utbildningar. Du som är intresserad av att veta mer om detta upplägg får gärna höra av dig till mig på niklas@psykologifabriken.se.

Jag vore en ganska dålig bloggare om jag inte försåg er läsare med lite sommarläsning så här kommer tre boktips som förhoppningsvis kan stilla era beteendeekonomiskabehov under några månader.

The honest truth about dishonesty av Dan Ariely: Boken kom ut för ett par veckor sedan och jag slukade den direkt. Som alltid så är Dan Ariely en mästare på att skriva om forskning på ett roligt och enkelt sätt. Något som jag älskar är att han också alltid knyter an till vilken betydelse hans fynd har i våra egna liv och hur de kan tillämpas. För den som inte förstod titel så handlar alltså boken om ärlighet och situationer då vem som helst verkar få för sig att handla oärligt.

Imagine, how creativity works av Jonah Lehrer: Ok detta är inte en beteendeekonomisk bok per se men ändå värd att läsa. Jonah Lehrer är utan tvekan bäst i världen på att skriva om psykologisk forskning på ett enkelt och spännande sätt. På sin blog Frontal cortex publicerar han runt två texter i veckan där han berättar om den senaste forskningen. De flesta inläggen är superintressanta och alltid välskrivna. I boken Imagine får vi en inblick i hur kreativa företag och kreativa individer arbetar. Dessutom får vi läsa om forskningen som hjälper oss förstå hur vi alla kan bli mer kreativa. Denna bok har hjälpt mig mycket i arbetet med min utbildning Idéfabriken och boken är den perfekta inkörsporten till detta fantastiska ämne som alltså är kreativitet.

The Lean Startup av Eric Ries: Denna bok har inte samma fokus på beteendeekonomi som Dan Arielys bok men den berör en av de viktigaste delarna i det beteendeekonomiska förhållningssättet — att experimentera och utvärdera. Många känner säkert igen begreppet lean som är ett förhållningssätt som syftar till att hela tiden sträva efter att utvärdera och förbättra sin verksamhet. Eric Ries har applicerat detta tänk på hur ett nystartat företag, en så kallad Startup, bör arbeta. Boken har fått extremt stor genomslagskraft och Eric åker numera runt till, precis som vi, olika företag för att lära dem att förbättra det de gör genom att ha ett empiriskt förhållningssätt. Enligt mig borde alla läsa denna bok och fundera på hur dess innehåll kan appliceras på ens eget arbete.

Du som vill ha lite mer Valbloggen får helt enkelt hålla till godo med gamla poster. Här är de tre mest lästa posterna under 2012:

Tankefällor vid lån och att göra-listor

Dåliga experter och gubbväldet

Så utnyttjar tv-spel beteendeekonomisk forskning

Du som avverkar mina tips snabbt kan kolla in de tips jag gav förra året. Samtliga av dessa tips ligger fortfarande högt på min topplista! Vissa kanske undrar varför jag inte rekommenderar Daniel Kahnemans bok Thinking fast and slow. Boken är helt klart läsvärd men Kahneman blir stundtals väldigt svamlig och jag hade gärna sett att han skrivit tre korta mer fokuserade böcker istället för en nästan 600 sidor lång bok om allt och ingenting.

Bild: flickr.com/danielle-chang