Vad vet både Joey Tribbiani och lyckoforskning om altruism?

I ett avsnitt av Friends bråkar Joey och Pheobe om altruism, där Joey hävdar att det inte går att göra något sant altruistiskt, eftersom man själv alltid mår bra av det. Pheobe vägrar att gå med på detta, och vill hela tiden göra snälla saker men märker att hon mår bra av det, trots att hon inte vill i sin strävan att visa på altruismens existens.

Det som utspelar sig här är ett fenomen som har visat sig i forskningen gång på gång: vi blir lyckligare av altruistiska handlingar, speciellt om vi får se reaktionen hos den vi hjälper eller är snäll mot. Att vara vänlig mot människor i sin omgivning, det gäller främlingar såväl som familj, ger ökad livstillfredsställelse och kan ge bättre självförtroende. Att knyta an är ett grundläggande behov hos människan, och vänliga handlingar ett utmärkt sätt att göra det på!

I Nicholas A. Christakis bok Connected (2009) lär jag mig att lycka sprids i sociala nätverk. Mina handlingar påverkar alltså inte bara mina vänner, utan även mina vänners vänners vänner. Enligt denna bok skulle jag alltså rent statistiskt kunna bli mer lycklig av att hänga i lyckliga nätverk, än om jag skulle få ex en löneförhöjning!

Detta med vänliga handlingar är något som www.6seconds.org har valt att ta vara på i sin kampanj Heartshine Week. Mellan 12-19 mars 2011 uppmanas användare av Facebook att åta sig att göra någonting snällt ex bjuda en främling på kaffe. För att maxa vänligheten uppmanas användarens kompisar på Facebook att donera pengar för varje gång den vänliga handlingen utförs. 100% av donationerna går till frivillighetsorganisationer, så att ännu mer “godhet” kan spridas. Om du är lockad att delta i denna multipla vänlighetsaktion, besök: http://heartshine.me/

8 svar till “Vad vet både Joey Tribbiani och lyckoforskning om altruism?”

 1. Louise skriver:

  Jag vill ha fler Phoebes i världen! Måste bara säga att jag tycker att Joey har helt fel. “Ren altruism” finns och människor utför inte goda handlingar endast för att må bra. Tycker Joey att det är mer altrustiskt att må dåligt efter en god handling eller? “Jag hjälpte den där gamla kvinnan över gatan, men jag mår skit nu”; är det mer altruistiskt, eftersom det inte fanns en egen vinning?
  Nej, en altruism är ju en handling som är god i sig OCH som man också mår bra av. Men målet är inte att må bra utan att utföra den goda handlingen! Skulle jag träffa en människa i nöd som behövde min hjälp, och någon skulle erbjuda mig ett piller, som skulle få mig att må lika bra som efter att ha utfört den goda handlingen, så skulle jag ändå inte ta pillret, utan hjälpa människan. Jag gör det inte för att mår bra, utan för att utföra gott. Som tur har evolutionen sett till att vi mår bra av detta, för det främjar artens överlevnad.
  Men det finns säkert människor som Joey, som utför goda handlingar endast för att de då mår bra, men semantiskt sett är det inte en altruism. Och i och för sig är det ju också goda handlingar eftersom de har goda konsekvenser, så fler Joeys i världen vore inte dumt det heller.
  Så joina kampanjen!!
  /Louise

 2. Elisabeth Jonsson skriver:

  Intressant! Jag brukar fundera på om det finns olika sorters altruism. För den rena altruismen som ni skriver om innebär för mig att utföra handlingar utan någon baktanke. Detta kan vara lite klurigt ibland, att se vilka handlingar som är “äkta!.
  Spännande kampanj som du skrev om. Ska kolla in den.
  Elisabeth

 3. Anonym skriver:

  Vad spännande! Jag ska ta en berömd kurs på Berkeley i sommar som heter Psychology of Human Happiness där jag hoppas kunna lära mig mer om bland annat altruism och positiv psykologi.

  http://scienceandletters.tumblr.com

 4. John Airaksinen skriver:

  Intressant! Släng gärna iväg ett mejl eller en kommentar om hur det var sedan!

 5. John Airaksinen skriver:

  Förresten vilken trevlig Tumblr du har! Man blir ju rätt sugen på att åka till San Francisco!

 6. Katarina skriver:

  Den altruism som Pheobe vill förespråka är en där man själv inte mår bra av handlingen, för att den då inte skulle vara altruistisk längre. Om det är en baktanke eller inte vet jag inte, men det är sant som du säger kring klurigheter och begreppet “äkta”. Kanske räcker det om man har en autentisk, altruistisk intention?

  Kul att du tycker kampanjen verkar spännande!

 7. Anonym skriver:

  Tack John! Jag kan absolut höra av mig angående kursen. Jag kommer säkert att blogga om den också. Keep in touch!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.