Vad invasionen i Grisbukten kan lära oss om att ta emot tonvis med tegel i muta

U.S.A invaderar Kuba den 17e april 1961 för att störta Fidel Castro. Den nytillträdde John F. Kennedy har bara varit president i tre månader när han och en liten grupp runt honom fattar beslutet. CIA-tränade exilkubaner genomför operationen som blir ett totalt fiasko. De blev besegrade på tre dagar.

Psykologen och forskaren Irving Janis studerade invasionen och myntade på 70-talet begreppet grupptänkande, vilket han menade var orsaken till misslyckandet. Grupptänkande är ett tillstånd där en grupp får starka normer om vad som är rätt och fel, inte lyssnar på avvikande åsikter och motsätter sig insyn från utomstående.

Nyligen var jag med och pratade om de psykologiska mekanismerna bakom mutbrott i TV4, apropå skandalerna i Göteborg. Den förre Poseidonchefen i staden står anklagad för att ha tagit emot 24 ton tegel i muta.

Samma dag var jag även med i radioprogrammet Klartext, med nyheter på enkel svenska, och pratade om samma sak. Det jag syftar på i det inslaget är grupptänkande och jag undrar: Hade mutskandalen kunnat undvikas med lite kunskaper om grupptänkande?

Ett sätt att motverka grupptänkade är att ta in åsikter från experter utanför gruppen. Detta knep ryktas John F. Kennedy ha börjat använda efter invasionen i Grisbukten för att förhindra fler katastrofer. Kanske behövs det mer insyn i verksamheterna i Göteborg. Samt mer kunskap om grupptänkande.