Tre sömntips från psykologen Liria Ortiz

Jag har alltid vara avundsjuk på de som kan lägga huvud i kudden och redan efter några minuter sova gott. För min del tar det alltid tid att falla i sömn. Ibland blir jag upptagen med tankar som handlar om saker som bekymrar mig. Andra gånger vaknar mina idéer till liv, vill komma ut och att jag ska göra de verkliga. Det är lika plågsam det! Förr i tiden kunde jag väcka min stakars man och säga ”Jag fick en idé”, helt oförstående för hans brist på intresse klockan 00:00 på natten! Det blir någons sorts kamp mellan min vilja att sova och mina idéer som vill komma ut. Nu har jag lärt mig att reagera snabbare, inte inledda kampen utan erkänna mig besegrad från första minuten. Numera har jag alltid papper och penna nära till hands så att jag kan skriva ut några få rader om en idé kommer till mig.

Till vardags undervisar jag i två metoder, Motiverande samtal och Återfallsprevention baserad på KBT. Det innebär att vanligtvis träffar mellan 80 och 100 olika kursdeltagare per vecka vilket medför att när jag ska lägga mig är full av tankar och intryck.

Varje vecka svarar jag på frågor på Dagens Nyheter. Det jag märkt är att många läsare förväntar sig att jag ska peka med hela handen och säga: ”Du ska göra så här…”. Utifrån mina kunskaper om motivation och förändring vet jag hur kontraproduktiv det förhållningssättet är. Nu kommer jag att dela med mig av några tips som kan hjälpa dig att sova bättre, anpassa eller gör om dem gärna så att de passar dig och dina behov.

1. Om du är den typen som blir kreativ precis innan du ska somna: ha papper och penna tillhands så att du kan skriva några ord om dina idéer. Syfte är att dämpa din egen stress och rädslan för att inte komma ihåg vad du tänkte just då.

2. Ligger i sängen och grubblar över olika saker som ska göras rekommenderar jag att du gör en lista. På detta sätt kan du signalera till din hjärna att ”här finns en lösning på problemet”

3. Mer övergripande: Det som hindrar oss att somna många gånger är oro inför den närmaste framtiden.

Huvudprincipen är att vår hjärna inte kan slappna av för ens vi ger den ett rimligt svar på det som för stunden är bekymmersamt. Därför är det viktigt att vi provar oss fram med olika strategier som kan ge ett svar. Det spelar mindre roll om det är sant eller inte. Lura din hjärna att tro att du hittade en lösning på problemet, genom att skriva ner eller diktera en kort mening i din mobil. Du kan kanske komma överens med dig själv om att det första du gör på morgonen är att ringa till en person som kan hjälpa dig eller att du kommer att googla och se hur andra har löst problemet. Vad som helst som fungerar lugnande. I situationer där jag inte hittar någon lösning brukar jag säga till mig själv: Just nu har jag ingen aning om hur jag ska lösa det här, men om jag ger mig lite tid/tänker utanför ramarna kommer jag säkert att hitta en bra lösning.

Liria Ortiz är psykolog och skribent i bland annat Dagens Nyheter där hon svarar på läsarens frågor om relationer, motivation och självhjälp. Hon har skrivit fem böcker, bland annat Jag och min mamma – om att kunna hantera en viktig relation samt När förändring är svårt: att hantera motstånd med motiverande samtal.


Text: Liria Ortiz
Foto: Jenny Gaulitz

Under sommaren fokuserar vi extra mycket på sömn. Vårt systerföretag Hoa’s Tool Shop har nyligen släppt en sömn-app som du hittar i App Store under namnet Sömnformeln. Ladda ner den och lägg in de tips du vill testa.