Tre sömntips från psykologen David Brohede

De flesta har nån gång hört talas om Pavlov, och hans hundar. Man minns lite vagt storyn om klockor och rinnande saliv. Men steget därifrån till ens eget liv kan kännas långt. Kanske är det kortare än vi spontant tror.

Hjärnan är snabb på att associera saker med varandra. När du ligger och vrider dig och inte kan somna dröjer det inte länge förrän sängen kopplas ihop med obehag och stress. Mekanismen kallas klassisk betingning, och påverkar inte bara hundar, utan även oss.
Genom att utnyttja kunskapen om detta kan du lära din kropp något annat. Följande tre trick bygger på denna kunskap, och på forskning om sömnsvårigheter.

1. Lägg dig bara då du är sömnig. Lär dig känna skillnaden på trötthet och sömnighet. Om du lägger dig utan att vara sömnig ökar risken för att du ligger och vrider dig, och börjar oroa dig. Sängen associeras med vakenhet, stress och oro.

2. Om du inte somnar, gå upp igen. Även om du känt dig sömnig så är det ibland svårt att somna. Bryt kopplingen mellan sängen och stressen genom att gå upp, kanske drick något varmt, läs eller lyssna på ljudbok.

3. Gå upp samma tid varje morgon. Detta är den största utmaningen för de flesta av oss, särskilt när det blir helg. Man frestas att ”sova igen” när man väl får sova. Logiken bakom tricket är enkel: sover du till lunch så blir du inte sömnig igen förrän väldigt sent – och därmed vidmakthåller du den onda cirkeln av att inte kunna somna i tid.

Det är inte lätt att följa dessa råd, trots att de verkar enkla! Det blir ännu svårare när man har veckor eller månader av sömnbrist bakom sig. Paradoxen är att vägen till bättre sömn går via att sova ännu lite kortare under några nätter.

Text: David Brohede, psykolog på Psykologpartners
Bild: flickr.com/travlr

Under sommaren fokuserar vi extra mycket på sömn. Vårt systerföretag Hoa’s Tool Shop har nyligen släppt en sömn-app som du hittar i App Store under namnet Sömnformeln. Ladda ner den och lägg in de tips du vill testa.