Vaknar du varje dag och känner “Yes, äntligen ännu en ny underbar dag!!!”? Det gör i alla fall inte jag och förmodligen inte så många andra heller. För några år sedan lyssnade jag på en föreläsning av överläkaren och psykiatrikern Ulla-Karin Nyberg som ställde den här frågan. Hon kände inte heller så speciellt många mornar. Hon sa till och med lite skämtsamt att “Livet är en jobbig period”. Lycka är kanske alltså inget normaltillstånd, snarare ett undantagstillstånd bland alla andra undantagstillstånd. Men kanske det är just den uppfattningen, att lycka är normaltillståndet, som gör att vi upplever allt som inte är lycka som olycka.
Det är ett arbete att må bra, något många av oss måste jobba med. Youtube-yoga, gå på promenad på lunchen, vårda våra relationer, begränsa oss själva för att inte spendera för lång tid framför smartphoneskärmen och allt det där andra vi gör för att ge oss själva goda förutsättningar att uppleva undantagstillståndet lite oftare. Även den psykologiska forskningen har på senare tid börjat handla mer om allt det där som får oss att må bra, snarare än bara att bota det där som får oss att må dåligt. Den nichen inom psykologi brukar kallas för positiv psykologi.
Psykologiskt kapital består av HERO
På Psykologifabriken jobbar vi med att skapa lyckligare organisationer och vi tror, och har vetenskapligt belägg för, att man genom lyckligare organisationer också får lyckligare människor. Enligt Fred Luthans, som forskar på positiv psykologi, teori om Positivt psykologiskt kapital verkar det som att också lyckliga medarbetare skapar en lyckligare organisation. Det Positiva psykologiska kapitalet består av de fyra komponenterna hopp, optimism, motståndskraft och självförmåga (På engelska: Hope, Optimism, Resilience och Efficacy: HERO). Psykologiskt kapital är, enligt Luthans, lika viktigt som socialt och humant kapital är för en organisation, det vill säga hur stort socialt kontaktnät och hur stor kompetens medarbetarna har.
Vad innebär då hopp, optimism, motståndskraft och självförmåga enligt Luthans? Hopp är ett positivt tillstånd där våran målinriktning går i linje med vår måluppfyllelse. Självförmåga är tilltro till vår förmåga att uppnå ett specifikt mål i en specifik situation. Motståndskraft är att framgångsrikt kunna hantera motgångar och stress. Optimism är en realistisk-positiv syn på vad vi kan och inte kan göra. Tillsammans bildar de en ny helhet som är mer än bara summan av sina delar. Och det som också är speciellt med dessa fyra komponenter är att de alla går att öva upp men hjälp av avsiktlig träning.
Vår tappning av HERO
Vi på Psykologifabriken tror, precis som Luthans, på att vi avsiktligt kan träna psykologiskt. Därför har vi skapat det psykologiska gymmet Habitud. Där har jag tidigare skrivit kurser om hopp och självförmåga och mina kollegor Kristin och Oskar har skrivit en kurs om motståndskraft och en kurs om optimism. I dessa kurser kan du träna på komponenterna i HERO. Kristin har även pratat om motståndskraft i ett avsnitt av Kropp och själ och skrivit ett blogginlägg på temat.
Vi vaknar kanske inte överlyckliga varje morgon utan behöver aktivt jobba med vårt mående. Om det så är genom att sätta hoppfulla mål, stärka vår psykologiska motståndskraft, tänka som en optimist, boosta vår självförmåga eller något helt annat som kan hjälpa oss lite extra på traven. Jag känner mig i alla fall hoppfull kring att vårt arbete med att må bra kan göra denna jobbiga period lite härligare.
Om du vill läsa mer om positiv psykologi, hopp närmare bestämt, kan du läsa min bloggpost om hopp här. I den testar jag de psykologiska träningstipsen kursen om hopp i och skriver om vad som är så bra med hopp egentligen.