Sedan mer än tio år har Beteendemedicinsk smärtbehandling vid Karolinska universitetssjukhuset revolutionerat smärtvården i världen, du kan läsa om det i vår tidigare artikelserie ”Psykologi i stället för morfin” här på Psykologifabriken.
Nu tar smärtkliniken ett kliv framåt online och påbörjar ett forskningsprojekt om internet-ACT-behandling för långvarig smärta. Vår egen psykolog Jenny Rickardsson är ansvarig för projektet tillsammans med forskaren och psykologen Rikard Wicksell.
PF: Vad är det ni ska göra?
JR: Vi omvandlar den behandlingsmodell, ACT, som vi jobbar med på kliniken, till en behandling som ges via internet. Det är många med långvarig smärta som har långa resvägar eller andra svårigheter att ta sig till sjukhuset, som har svårt att få behandlingen att funka ihop med jobb eller skola. Men det handlar också om att vi vill kunna hjälpa fler. Internetbehandling är ett sätt för oss att kunna behandla fler personer än vad vi hinner i dag.
PF: Hur går behandlingen till?
JR: Vi jobbar på samma sätt som vi gör när vi träffar människor på sjukhuset: med att formulera vad som är viktigt i livet, ta steg mot sina mål och lära sig nya sätt att mer effektivt hantera sin smärta. Fast i stället för att man träffar behandlare på sjukhuset en gång i veckan, så får man läsa, lyssna eller titta på videoklipp på internet, och kommunicera med sin behandlare via ett mejlsystem.
PF: Hur gör jag om jag vill anmäla mig till studien?
JR: Gå via din läkare eller psykolog, och be att hen remitterar dig för bedömning hos oss: Sektionen för beteendemedicinsk smärtbehandling, Smärtcentrum, Karolinska universitetssjukhuset Solna. Vill du veta mer exakt vad som krävs för att kunna delta så kan du klicka här.