1995: Broder Daniel-sångaren Henrik Berggren låter värderingarna styra.
Henrik Berggren och Broder Daniel lyckades bygga upp en närmast fanatisk fanskara – bland annat genom att sätta ord på fansens känslor av utanförskap.
Det som jag tycker Henrik Berggren uttrycker så fint i slutet av det här klippet är dock inte bara utanförskap utan också tillfredsställelse. Han berättar att bandet snarast valt att framhäva att dom inte är några särskilt skickliga musiker – och ser nöjd och nästan förundrad ut när han berättar att det inom popmusiken funkar!
“För om vi skulle försöka vara skickliga skulle vi vara förlorare redan från början. Det är det som är så underbart med pop, det är det som är miraklet med popen – att vem som helst kan spela, som bara har lidelse.”
Henrik Berggren ger uttryck för något som känns som en grundmurad värdering i Broder Daniel-ideologin: att det är något positivt i att vara annorlunda och sticka ut från mängden. Troligen har det varit en ledstjärna genom bandets karriär – och bland annat påverkat Henrik Berggrens beslut att uppträda med stjärnor fastklistrade på kinderna!
Att använda tydligt definierade värderingar som kompass i tillvaron är en aktiv komponent i många nyare former av kognitiv beteendeterapi. En intressant studie gjordes på barn med kronisk smärta vid Astrid Lindgrens barnsjukhus – där barnen bland annat fick fundera över sina värderingar och hur de – trots smärtan – kunde ta små steg mot att göra mer av det dom tyckte var viktigt. Resultatet visade att barnen som fick behandlingen fungerade bättre – och för vissa gick till och med upplevelsen av smärta ned. Studien väckte internationell uppmärksamhet, och blev omskriven bland annat i Time Magazine.
Har du musiktjänsten Spotify kan du ta del av Broder Daniels uttryck för utanförskap till exempel i formen av “No Time For Us”.
Av: John Airaksinen