Så bestämmer twitter vilken forskning som blir vedertagen

En vetenskaplig artikels status bestäms till stor del av hur många andra forskare som väljer att citera den i sin egen forskning. Eftersom det numera finns tusentals sätt att sprida kunskap på så har givetvis detta förändrats. En ny studie visar att antalet tweets om en artikel kan predicera hur populär denna kommer att bli i forskarvärlden.

I boken Black Swan skriver författaren Nassim Taleb följande: “it is contagion that determines the fate of a theory in social science, not it’s validity”.

Med detta menar Taleb lite smått syniskt att det sällan är kvalitén på forskningen som styr hur populär och vedertagen denna kommer att bli. Snarare är det enligt Taleb främst spridningen som en teori får som bestämmer hur accepterad denna kommer att bli. Ett bra exempel på detta är fjolårets “blockbuster” Connected av forskarna Fowler och Christakis. Dessa forskare kunde visa hur vi påverkar och påverkas av människor så långt ifrån oss som i tre led. Denna teori ledde till hundratals artiklar, flera TED-föreläsningar samt en bok som hittills översatts till över 20 språk. Problemet var bara att mycket av den forskning som Fowler och Christakis skrivit om inte godkänts fullt ut i granskningar. Givetvis kan det vara så att deras forskning är super-bra och sannolikheten att den kommer bli godkänd är nog ganska stor men hela Connected-historien illustrerar det Taleb menar i citatet ovan på ett lysande sätt — bara för att resultat är vida omnämnda behöver det inte vara bra.

Nyligen publicerade Journal of Medical Internet Research en super spännande artikel om hur just spridning i sociala medier korrelerar med en hur citerad en studie blir. Mellan 2008 till 2011 följde man 286 publicerad artiklar och deras liv på sociala medier, totalt skickades det 4208 tweets om dessa artiklar. Studien kommer till slutsatsen att antalet tweets om en artikel faktiskt kan predicera hur citerad denna artikel kommer att bli av andra forskare. Det mäktiga är att man kan se detta efter redan tre dagar! Artiklar som det twittrades flitigt om kommer med elva gånger så hög sannolikhet som mindre omtwittrade artiklar att omnämnas av andra forskare.

Det som främst kan sägas om denna studie är att den presenterar ett nytt sätt att se på genomslagskraften hos vetenskapliga studier. Den som gillar att spekulera i lite mer kritiska banor kanske dessutom kan se studien som ett första vetenskapligt stöd för Talebs uttalande. En studie/artikels spridning behöver alltså inte ha någonting med kvalitén eller sanningshalten i resultaten att göra. Som ett färskt exempel på detta kan vi ställa Lars Berges skruttiga artikel om Wemind mot Andres Miltons mer balanserad artikel om samma företag. I skrivande stund har Berges hopkok rekommenderats mer än 4000 gånger på Facebook, Miltons har hittills rekommenderats 40 gånger.

Du som vill läsa mer om “twitterpsykologi” bör spana in Psykologen Oskars senaste inlägg.

2 svar till “Så bestämmer twitter vilken forskning som blir vedertagen”

  1. Peter skriver:

    Bortsett från din knackiga svenska med stavfel och syftningsfel … har du inte missat nånting när du låter bli att nämna att Miltons inlägg är ett försvarstal? Anders Milton är styrelseledamot i Wemind, vilket du inte kan ha missat.

  2. Niklas Laninge skriver:

    Peter när jag 2009 började blogga så undrade jag hur lång tid det skulle ta innan någon klagade på min svenska. Ja jag kan inte stava, om det beror på dålig skolning, psykiatrisk diagnos eller allmän slapphet låter jag vara osagt men jag försöker att inte ursäkta mig eller ta till säkerhetsbeteenden kring detta. Men visst, självklart kan jag bli bättre men det fina med bloggformatet är att det inte är så noga. Blogginlägg är färskvara. När jag skriver min första bok så får du gladeligen korrläsa och t o m få betalt för det men tills dess får då helt enkelt acceptera min kassa stavning.

    Vad gäller Milton så borde jag nämna att han är med i Weminds styrelse men tänkte väl att Svd:s artikel lyfte fram detta och att det var tillräckligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.