Den här veckan har vi gett smakprov ur vår boks tredje kapitel “Prata sönder pyramiderna” som handlar om delaktighet i beslutsfattande. I civilsamhället går det att finna såväl skräckexemplen som de bästa förebilderna.
Jag som skriver heter Kristin Öster och är psykologkandidat här i fabriken. Jag har min bakgrund i den fackliga världen. Som nyckläckt student ramlade jag in på mitt första föreningsmöte. Det var prick sex år sedan och ledde mig in på en krokig väg som slutade med ett två år långt och heltidsarvoderat uppdrag som ordförande i Saco studentråd – Sveriges största fackliga studentorganisation. Från facket tog jag skuttet in i Habitud och Psykologifabriken. Här förenar jag mina ledarskapserfarenheter med kunskap från psykologin för att hjälpa styrelser och organisationer som vill skapa ett hållbart engagemang och ledarskap.
Nu är det ingen slump att jag nämner engagemang och styrelsearbete i sammanhanget. Min erfarenhet är nämligen att ungdomsorganisation är riktiga hejare på att fatta beslut tillsammans. Hela styrelseuppdraget går ju ut på att fatta beslut! Om alltifrån verksamhet och framtid till budget och svåra avvägningar. Eftersom alla lägger ner sin ideella tid och känner ett stort engagemang för sakfrågorna är det också självklart att alla ska få komma till tals. Inkludering står därför i fokus. Tyvärr har jag upplevt att mer seniora organisationer inte är lika inkluderande, vilket är konstigt då många där har sin bakgrund i ungdomsrörelsen. Så även äldre styrelseproffs har mycket att lära av sina yngre kollegor. Jag vill därför sammanfatta veckans tema med mina tre bästa tips som jag lärt mig under min tid i Saco studentråd och det unga civilsamhället.
Styrelseproffsets tre bästa tips för smartare beslut tillsammans:
- Håll koll på och fördela ordet med talarlistor. En talarlista gör det enkelt att hålla koll på vem som står på tur. Den synliggör dessutom om vissa personer begär ordet oftare än andra. En talarlista består av ett papper där du noterar varje person som vill tillföra något till diskussionen. Ytterligare en finess är att vem som helst kan begära streck i debatten när den upplever att diskussionen går rundgång. Då får alla uttala sig max en gång till i frågan vartefter ni helt enkelt drar ett streck längst ner på talarlistan.
- Tydliga mål ger effektiva diskussioner. I styrelsearbetet är dagordningar kutym. Den bästa dagordningen är också genomtänkt på så vis att den specificerar vad målet med varje diskussionspunkt är. Vad ska besluten ni tar i ditt team leda till?
- Lyft fram minoritetsåsikter. Vill vi fatta bra beslut behöver vi ta hänsyn till riskerna med varje alternativ, inte bara se till de potentiella vinsterna. Samtidigt vet vi från psykologin att vi föredrar att hålla med varandra och ogillar personer som är kritiska. I föreningslivet löser man detta på flera sätt. Många går åsiktsrundor innan varje beslut. Andra låter personer skriva sina förslag på lappar innan de hinner färgas av varandra. Dessutom kan det vara en bra idé att ha som vana att tillsammans diskutera nackdelarna med varje förslag innan ni fattar ert slutgiltiga beslut.
Här kan du läsa mer om vår bok Ensam eller stark och testa några smakprov från träningstipsen!
Lycka till med besluten!