Att skapa tydligare mål för KNAS Hemma kändes som AW

Stop fixing us – start loving us!

Så lyder mottot hos KNAS Hemma, en fantastisk ideell förening som arbetar för att förbättra förutsättningarna för placerade barn och unga i Sverige. De föreläser och utbildar om placerade barns rättigheter, anordnar mötesplatser, och är på många sätt en röst för barn och ungdomar med erfarenhet av att bo i familjehem, hem för vård eller boende (HVB) eller annat boende för samhällsplacerade. Med projektet Efter Knas jobbar de mot att ta fram ett nationellt eftervårdsprogram för ungdomar som ska lämna samhällsvården – läs mer om det här.

Denna vår hade jag glädjen att genomföra en teaminsats med gänget på KNAS Hemma och deras verksamhetsledare Lotta Rapacioli. Fortsätt läsa för att få veta hur det gick.

Vad fokuserade vi på?

Under vår första workshop fick teamet lära sig om de åtta principerna för framgångsrika team. Mot slutet av vår första träff bestämde vi oss för vilken av de åtta principerna vi ville styra in det fortsatta arbetet på, och landade i princip 1 om att ha en tydlig grupp med tydligt mål. På KNAS Hemma har de en stor och viktig vision: att förbättra förutsättningarna för placerade barn och unga. Men ju viktigare vår vision är, desto viktigare är att vi har rätt verktyg och strategier för att nå dit.

Så, vad gjorde vi?

Under vår andra och tredje workshop tillsammans fokuserade vi på att bryta ner visionen till konkreta mål, som i sin tur bröts ner till konkreta beteenden. Vi identifierade framgångsfaktorer; vad gör teamet som är bra, och hur kan de göra mer av det? Vi identifierade utmaningar och hinder, och undersökte vad forskningen säger om hur vi kan hantera dessa. 

Hur upplevdes insatsen?

“Som att vara på en AW!” 

Så beskrev en av teamets medlemmar känslan av att vara på workshops. På Psykologifabriken vill vi att psykologisk träning inte bara ska vara lärorikt och givande, vi vill att det också ska vara kul och lättsamt. 

Ett av mina personliga favorittillfällen var när vi mot slutet av vår tredje och sista workshop avrundade med träningstipset positivt baktal. Var och en fick då sitta med ryggen mot de andra samtidigt som de berättade om vad de uppskattar hos kollegan som satt vänd bort från dem. De sa så otroligt fina saker om varandra och stämningen i rummet blev verkligen något utöver det vanliga.

Teamet är peppade på att fortsätta träna sina psykologiska muskler och kommer använda det digitala verktyget Habitud som sitt gym. Är ni också intresserade av att göra en teaminsats med Psykologifabriken? Maila oss på team@psykologifabriken.se.