Johannes Åman och mr Pink: Finns inre motivation?

“Ett daghem hade problem med att föräldrar hämtade sina barn för sent. En dag satt ett anslag på dörren när föräldrarna skulle lämna sina barn. Där meddelades att de som kom för sent i fortsättningen skulle tvingas betala böter, 20 kronor per barn och tillfälle. Förhoppningen var att denna ekonomiska sanktion skulle få fler att komma i tid. Men det som hände var det motsatta: Antalet föräldrar som kom för sent ökade.”

Johannes Åman skriver i dagens DN om studien som återfinns i boken “Drivkraft. Den överraskande sanningen om vad som motiverar oss” av Al Gores förre talskrivare Daniel Pink. Det är inget fel på studien i sig, men Pinks slutsats om den överraskande sanningen har jag svårt för. Den är att använda inre motivation istället för yttre.

Enligt Pink uppstår inre motivation när arbetsuppgiften är intressant, känns betydelsefull och är del av något större. Detta låter förstås underbart och det är ingen som vill argumentera mot att en arbetsuppgift ska vara intressant. Men vad är det som är “inre” med en sådan arbetsuppgift? Är det inte ett samspel mellan person och miljö? Om jag tycker det är intressant att spela Guitar Hero, är det på grund av min “inre” motivation? Kan inte en chef erbjuda en naturligt belönande arbetsuppgift till en anställd och på det viset stödja motivationen utan att den behöver komma “inifrån”?

Det ekonomiska straffet på daghemmet fungerade uppenbarligen inte. Men vad var då felet? Brydde sig inte föräldrarna om sina barn? Saknade de “inre” motivation för att hämta sina barn?

Det kan låta som hårklyverier men jag använder hellre termer som förstärkning, naturlig förstärkning och naturlig belöning för att beskriva vad som motiverar beteenden. Risken jag ser är att vi annars lägger för mycket på individen och inte på sammanhanget. “Är du deprimerad? Vårda din inre kraft så kommer du igång”, “Du presterar inte så bra, du måste vara en person med lite inre motivation” eller “Nej, Pelle saknar motivation, det finns inget att göra”.

Situationen på Daghemmet kanske kan lösas genom att undersöka vad som uppmuntrar föräldrar att hämta sina barn i tid. Om personalen tackar föräldrarna som kommer i tid, gör det att de kommer oftare i tid? Funkar det kan de på så vis hjälpa föräldrarnas motivation på traven.

Se Pinks föreläsning på TED och tyck till i kommentarerna! Finns inre motivation? Du kan även läsa organisationspsykologen Aubrey Daniels raseriutbrott över Pinks tankar. Han blev nog mer upprörd än jag …