Hur kan du må bra när du jobbar hemifrån?

Känner du dig orolig över konsekvenserna av coronapandemin? Märker du att du blir nedstämd av att jobba hemifrån? I förra bloggposten såg vi att jobba hemifrån och vara i social isolering kan få oss att må dåligt. Där beskrev jag de negativa sakerna som tar väger ned vågskålen så vi mår sämre. I denna bloggpost ska jag prata om de positiva sakerna, och hur du kan öka välmåendet genom att skifta fokus till plusskålen. Här kommer psykologiska tips på hur du kan må bra när du är jobbar hemifrån i isolering.

Acceptans för minusskålen

Att bli rädd för det osäkra har varit hjärnans sätt att öka vår beredskap, så att vi reagerar snabbt om något händer. Nu står vi dock inför många problem som är utom vår kontroll att lösa. Hur mycket jag än tänker på olika scenarier vad som kan hända, och vad jag kan göra då, så får tiden visa om jag har ett jobb att gå till. Så släpp lite. Mjukna i kanterna mot det som händer. Jag behöver inte försöka ta reda på hur många dagar det här kommer hålla på. Ett verktyg för att få distans till orostankar är övningen fem ord som skapar distans. Då bildas ett utrymme mellan mig själv och mina tankar. Det känns mer som att jag ser på en film än är med i filmen om du förstår vad jag menar? Testa själv och se om det fungerar! 

Skifta fokus från minusskålen till plusskålen

Vår instinkt säger till oss att fokusera på att ta bort saker som ramlar ned i minusskålen. Det kanske går i vanliga fall när det är ett litet lätt duggregn med problem som ramlar ned, men nu när minusskålen står under ett vattenfall blir det omöjligt. Det kan behövas att en själv minskar triggers för orostankar. Jag har stängt av notiser för nyheter och väljer själv när jag ska kolla nyheterna, just nu morgon och eftermiddag. Jag bestämmer ibland när jag pratar med vänner att “nej nu ska vi inte prata om våra orostankar”. Jag behöver mina frizoner.

Lägg saker i plusskålen 

Jag kan inte ta bort sakerna ur min minusskål, men jag kan lägga i saker i plusskålen. Att välja att göra saker som stärker ditt mående är att lägga saker i plusskålen. Aktiviteter som ger dig en påfyllning av energi, eller kanske snarare livsvilja. För mig har det varit att anpassa mina rutiner med sömn, mat och motion till livet i karantän. Som att klä på mig kläder direkt på morgonen istället för att jobba i pyjamas. Att ta fikapaus med mina kollegor som vanligt, fast digitalt på videolänk. Min kollega Oskar beskriver så bra i sitt TEDtalk hur vi kan göra för att skapa nya vanor. Vi psykologer brukar i svåra tider ge rådet att sök kontakt med andra, så försök maximera social kontakt med de medel tillgängliga. I helgen hade jag skype-aw med mina vänner, och ringde vänner jag vanligtvis sms:ar med.

Vad är klirr i plusskålen för dig?

Psykologen Martin Seligman har forskat på vad som gör att vi mår bra och han har sett att aktiviteter som ger en härlig känsla, känns engagerande, meningsfulla, gör att vi stärker våra relationer eller åstadkommer något vi är stolta över stärker vårt välmående. Och det är såklart olika för olika människor. Hitta dina klirr i plusskålen med övningen tre bra saker idag som hjälper dig uppmärksamma det bra som ändå händer. För mig var det igår att jag drack kaffe i solen, jag la en ansiktsmask och jag sydde upp en gardin som släpat i golvet alltför länge – det blev fint!

Sammanfattning

Acceptera det du inte kan påverka, men förändra det du faktiskt kan påverka. Fyll på med sådant som ger dig välmående, samla klirr i plusskålen! Det är de små beteendena i vardagen som gör hela skillnaden för ens mående.I dessa tider blir det extremt tydligt att ensam inte är stark. I nästa bloggpost fokuserar jag på på hur du kan fördjupa dina relationer och hjälpa andra. 

Vill du veta mer?

Detta är det andra inlägget i en bloggserie i fyra delar på temat jobba hemifrån för att hålla social distansering. Den första delen handlar om Psykologin om att jobba hemifrån – Vad säger forskningen säger om att vara isolerad hemma? Nästa del tar upp frågan Hur kan relationer hjälpa oss att må bra när vi jobbar hemifrån?

Vad är klirr i plusskålen för dig när du jobbar hemifrån? Dela gärna med dig i kommentarsfältet. Eller posta bilder på sociala medier under taggen #tränapsykologiskt. Så sprider vi goda idéer och hjälper varandra!