Du sköna nya behaviorism

I somras förvånades en av deltagarna på Ledarverkstan över att jag bekände mig som behaviorist. Att jag var så fokuserad på beteenden och inte var emot Skinner och Pavlov, två stötar som länge varit helt ute och som kritiserades hårt i böcker som A Clockwork Orange och Du sköna nya värld . Deltagaren var förvånad över att den nya vågens behaviorism var så annorlunda.

Ja, den är lite annorlunda.

Terapiinriktningen Acceptance and Commitment Theraphy (ACT) och det icke kliniska syskonet Acceptance and Commitment Training har vunnit mark genom åren. Detta genom att både fokusera på beteenden och de gamla principerna men även lagt till förståelse kring hur de kan appliceras på hur tankar fungerar.

Kontentan är att du inte kan påverka tankar och känslor men däremot dina beteenden. Inställningen kan sammanfattas i sinnesrobönen: “Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.” Ett bra stöd för ledare som har det tufft.

Tre tecken på att den nya behaviorismen är en växande trend:

1. I dag klockan tolv öppnades registreringen till en nördig nordisk konferens intresserade av denna sortens psykologi.

2. Den 20/9 kommer organisationskonsulten Daniel J Moran till Uppsala för en workshop om Acceptance and Commitment Training. Han har även skrivit en trevlig liten akademisk text som ger en teoretisk bakgrund till ACT för ledarskap.

3. Den 12/10 tar vi hit professor Frank Bond som forskat på hur medveten närvaro, värderingar och acceptansstrategier kan användas i ledarskap och på arbetet. I senaste numret av Personal & Ledarskap finns en intervju med vår Christian Walén om det hela. Artikeln finns här för prenumeranter.

Välkomnar du trenden?