Dotter kastar iväg pappas ovärderliga souvenir: Bestörtning och kärlek

2009: Ett engagerat baseballfan vänder förlusten till en kärleksmanifestation. 

Pappan lyckas fånga bollen – och hans dotter sträcker lyckligt händerna efter den. Några sekunder senare har hon kastat iväg den åtråvärda souveniren. Jag tycker att det är lätt att tänka sig att pappan spontant skulle reagerat med ilska eller irritation. Han ser visserligen först lite bestört ut, men sen kramar han om dottern och lyckas förmodligen se det dråpliga i händelsen. Om han nu blev irriterad över att förlora bollen så visade han det inte utan accepterade läget och vände situationen till ett bevis på sin kärlek till dottern. 

Jag var själv med om en situation då jag fick gå emot mina spontana känslor här på 100 känslor-bloggen. När jag gav ett klipp med Carl Bildt känsloetiketten “arrogans” gjorde jag många läsare upprörda och fick en massa ilskna kommentarer på inlägget. Min första impuls var att bli riktigt ledsen och sårad. De starka känslorna kommenderade mig att gå hem från jobbet och lägga mig under en filt – jag hade inte lust att göra någonting alls åt situationen, utan bara låtsas som att ingenting hade hänt. Men istället för att fortsätta på det passiva spåret så valde jag efter en dag att pröva att gå emot de negativa känslorna. På en post-it skrev jag ned exempel på aktiviteter som brukar göra mig lugn och glad – att jobba på som vanligt, träna och ta en lång bastu, träffa vänner på kvällen och sedan ta en välbehövlig sovmorgon dagen därpå. Efter att ha gjort det som stod på listan blev jag lugn – och var redo att ta till mig av den konstruktiva kritiken utan att bry mig om de taskiga kommentarerna.

annakaver

Psykologen Anna Kåver skriver i sin bok om ta handla tvärtemot känslan

Det är fascinerande hur lätt vi dras med i känslovindarna utan att ifrågasätta om vi kan ta oss ur vindriktningen. I rädslan retirerar vi och gömmer oss, i ilskan attackerar vi, punkt och slut. Ditt förnuftiga jag vet att det inte alltid är så klokt att ledas på det sättet. Har du väl blivit varse att du är känslostyrd mot din vilja, finns det en strategi att ta till som är ganska svår, men som ofta fungerar väl – att göra tvärtemot vad din känsla säger. 
– När du är rädd – gå framåt, närma dig och möt det du är rädd för (förutsatt att det verkligen inte är farligt). Det kan gälla människor, situationer, uppgifter och platser. Om detta känns övermäktigt kan du bryta ner uppgiften i små steg och ta ett steg i taget. Gör också saker som får dig att känna dig kompetent.    
När du är arg på och frustrerad över någon/något –  var anständig i ditt uppträdande, attackera inte, var till och med lite vänlig och generös. Ibland är det bäst att försiktigt undvika personen/företeelsen om det går. 

Av: Linda Backman