Blir du övervakad av tekniken?

När jag var i gymnasieåldern arbetade jag på en snabbmatsrestaurang. Utan att nämna vilken det var, kan jag säga att det är en av de största globala snabbmatskedjorna som har extremt väl inarbetade system för att utbilda de anställda i arbetets alla delar. Jag fick lära mig att le emot kunden. Jag fick lära mig att placera gurkan på rätt sätt på hamburgaren. Och, jag fick lära mig att tvätta händerna. Hygienen var viktig och därför skulle vi öva in vanan att alltid tvätta händerna då vi gick förbi tvättstället.
Nu, 10 år senare, kan jag erkänna att både jag och mina arbetskamrater ibland glömde bort detta. Eller struntade i det för att arbetstempot var så högt. Det kändes helt enkelt viktigare att leverera en hamburgare till personen i kassan, än att tänka på vad som kanske skulle kunna hända om jag hade några smittsamma bakterier under tumnageln.
Snabbmatskedjan lever vidare trots mitt lilla regelbrott. Men, på vissa håll bli konsekvenserna stora då medarbetare inte sköter sin hygien. Nyligen fick jag höra om projekt inom sjukvården. Där är det rent av ännu viktigare med god hygien. Men, enligt rapporterna har även läkare och sjuksköterskor samma tendenser som den 16-åriga Jonas Hjalmar. De glömmer lätt bort att tvätta händerna.
För att komma åt problemet införde man ett nytt system: Hygiene Guard. Det innebär att varje anställd ska ha en elektronisk bricka med sig för att registrera varje gång den går på toaletten. Om den anställde glömmer bort, eller struntar i, att tvätta sig registeras detta och personen kan få en påminnelse.
Det har lett till två saker:

  1. 1. Färre smittade patienter.
  2. 2. Diskussioner kring etik och övervakning

 

Att använda modern teknik har självklart både för- och nackdelar. I detta fall, där det tidigare varit ett problem att medarbetarna glömmer att tvätta händerna, anses det försvarbart att använda Hygiene Guard.
Hur som helst, en diskussion kring etiken med digitala hjälpmedel är alltid på sin plats. Vi på Psykologifabriken hjälper till med beteendeförändring via vår app Viary. Där samlas mycket data in och vissa som använder Viary är fundersamma. Med all rätt, eftersom ingen ska behöva känna sig övervakad.
Skulle du känna dig övervakad om du fick registrera varje gång du utförde en handling som är bra för dig och din arbetsplats?

Referens: Cheng, R. (2003). Persuasion strategies for computers as persuasive technologies. Department of Computer Science, University of Saskatchewan, 10(2010), 1–7.

Vi kan hjälpa dig att förändra beteenden med hjälp av modern teknik. Vill du veta hur? Kontakta oss på Psykologifabriken