Är du ett geni eller vill du bli ett geni?

Vilken basketspelare är detta:

Han blev avstängd från basketlaget i high school, fick inte spela med North Carolina State eller de två första NBA-lagen som hade möjlighet att rekrytera honom. Efter nederlaget i high school gick han hem, låste in sig på sitt rum och grät. Hans mamma föreslog att han “skulle bli mer disciplinerad”.

Kan du gissa vem det är?

Michael Jordan, kanske den hårdast arbetande basketspelaren någonsin, tog sin mammas råd och blev extremt disciplinerad. Han brukade gå upp vid sex på morgonen för att träna innan skolan började.

Enligt professor Carol Dweck besitter Michael Jordan ett growth mindset. Han drivs av att hela tiden bli bättre på det han gör. Dweck har studerat personer med denna inställning och funnit att de presterar bättre, fuskar mindre och drabbas mer sällan av bakslag.

Häromdagen intervjuades jag av P4 Sörmland. Deras Jenny Roxberger hade cyklat Vätternrundan och ville prata utmaningar. Då berättade jag om Dweck och om värdet att se varje tävling som ett lärotillfälle.

Den som vinner i det långa loppet är den som fortsätter och inte ger upp. Inte ens efter 10 000 timmar. Coachen John Bach från basketlaget Bulls beskrev Michael Jordan så här: “Ett geni som hela tiden vill uppgradera sig”. Det är inställningen som krävs om man vill bli riktigt bra på något.

Så vad säger du, vill du bli ett geni? Testa din inställning på Dwecks hemsida.

Läs mer: Linda har skrivit om Dweck och skillnader i hur vi bemöter pojkar och flickor.

4 svar till “Är du ett geni eller vill du bli ett geni?”

 1. Nikals Laninge skriver:

  Intressant tillägg till 10 000timmars-regeln! Ska lätt läsa mer om detta mindset! Som tack för denna upplysning (och för ditt fina radioframträdande) kommer här 10 sköna dunkar signerat Michael Jordan

 2. Nils Von Heijne skriver:

  Bra. Rakt igenom.

 3. John Airaksinen skriver:

  Det här TED talket tycker jag är ett bra komplement till resonemanget, Alain De Botton om hur det alltid finns inslag av slump och faktorer man inte kan styra
  http://www.ted.com/talks/alain_de_botton_a_kinder_gentler_philosophy_of_success.html

  (vilket väl också är ett av budskapen i Outliers? Har ju fortfarande inte läst ut hela den men handlar väl just om outlier-framgång som ett resultat av growth mindset/10.000-timmarsregeln + gynnsamma omständigheter?)

 4. Oskar Henrikson skriver:

  Tack så mycket! 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.