TIPS FRÅN PSYKOLOGEN LIRIA ORTIZ
Ibland kan det vara så att vi är bra på att sätta gränser i de flesta relationer, förutom när det kommer till relationen till vår egen mamma. I det här fallet verkar Elliot vara helt handfallen inför sin mammas gränslösa beteende. Det kan därför vara dags för henne att fundera på vad det är som hindrar, respektive underlättar att hon ska kunna stå upp för sig själv. Kanske kan hon försöka observera sitt eget beteende i situationer när hon är tillsammans med sin mamma? Elliot skulle kunna prova att överföra det hon gör för att sätta gränser i andra relationer till relationen med mamman.
Om det är så att du skäms för din mamma, behöver du acceptera din känsla av skam. Att skämmas över sin mamma, kan vara en normal reaktion när din mamma gör eller säger något som du tror påverkar andra negativt. Du ska alltså inte döma dig själv för hårt, när du känner på det viset, oavsett om din mamma betett sig dåligt i objektiv mening eller inte. Det viktigaste är vad du gör med din känsla av skam. Istället för att gömma dig på grund av din skamkänsla, gör tvärtom. Kom ihåg att du inte är ensam i att skämmas för det som din mamma gör. Vill du inte att någon ska träffa din mamma bör du berätta det för de berörda personerna och förklara varför, så att de slipper undra. Du kan också prova att ge det lite tid. Kanske är det så att det som din mamma gör känns hemskt pinsamt idag, men inte om ett litet tag.
“Älskade, hatade tv-mammor” är ett samarbete mellan SvD Idagsidan, Psykologifabriken och psykologen, psykoterapeuten och författaren Liria Ortiz som skrivit boken ”Jag och min mamma – att kunna hantera en komplicerad relation”.