Du trodde att du var smart… men du var adaptiv

Just nu tränar jag på att testa människors kognitiva förmåga, IQ och personlighet med olika psykometriska och projektiva test. Många som jag snackat med om dessa test är väldigt kritiska och fundersamma till vad de här testen egentligen mäter. Kan en hög IQ verkligen förutsäga en lyckad karriär? Är personlighet avgörande i hur väl du kommer överens med din partner? Och vad ska man i annat fall ha alla dessa test till?

Ett förmåga som jag inte tycker att de här testen mäter så bra är förmågan att vara adaptiv, det vill säga förmågan att kunna anpassa sig till yttre och inre krav och på så sätt hantera vardagen. I Sverige har det saknats ett sådant test, fram tills nyligen.

ABAS, Adaptive Behaviour Assesment System, är en föräldra- och lärarskattningsskala för barn och ungdomar som konstruerats för att mäta hur adaptivt barnet är i sin miljö. Även om de vuxna skulle göra en “orättvis” bedömning så rapporterar testet vad de tycker om barnets beteende. Om vuxna runt ett barn tycker att barnet har anpassningssvårigheter påverkar det ju hur barnet bemöts.

Jag vet inte hur testet ser ut, men spontant tycker jag att det låter som ett väldigt användbart verktyg. Ibland träffar jag barn som inte verkar ha några kognitiva svårigheter eller psykiska svårigheter men som ändå alltid blir utanför. De har svårt att läsa av situationer och beter sig kanske inte enligt omgivningen förväntningar. Testet kan hjälpa omgivningen att förstå varför/hur barnet inte läser av sociala situationer.

Det jag tycker är viktigast är att den här typen av test sätter fingret på en viktig värdering. Det är inte alltid barnets beteende det är fel på, och inte heller omgivningen krav. ABAS, om det nu funkar, är ett sätt att se systemteoretiskt på barns problem. Istället för att diagnostisera vad som är fel med barnet, letar man efter skillnader i barnets beteende och omgivningens förväntningar. När man gör så, betonar man ju att det inte handlar om att göra eller vara “rätt” eller “fel” utan bara adaptiv eller inte.

För er som har Psykologtidningen så kan man läsa om ABAS i det senaste numret.