Fem snabba med hjärnforskaren Katarina Gospic

Hjärnforskaren (och sommarprataren) Katarina Gospic fortsätter sitt uppdrag att popularisera modern hjärnforskning. I sin senaste bok Neuroledarskap, skriven tillsammans med Stefan Falk, är fokus på ledarskap. Som psykolog uppskattar jag det inledande kapitlets grundläggande genomgång av centrala delar av hjärnan, blir lite som en repetition från neuropsykologi kurserna på universitetet. Resterande bok är fylld av tillämpbara tips, vilket vi på Psykologifabriken förstås älskar. Vi ställde några snabba frågor till Katarina just om hur hon själv tillämpar sin kunskap om hjärnan.

Vad gjorde dig intresserad av ledarskap?
Jag har själv upplevt dåligt ledarskap direkt och indirekt och sett vilka stora konsekvenser det får för omgivningen och den enskilda individen. Speciellt inom landstinget, där ser man patienter lida och vissa får en försenad diagnos som ger dåliga förutsättningar för hälsa och i värsta fall leder det till att det dör. Det är katastrof. Med enkla medel kan vi vända detta – kunskapen för hur vi bör leda och hur vi främjar hälsa, välmående och prestation finns. För mig är det självklart att tillämpa den kunskapen för att skapa en bättre värld.

Vilka är de viktigaste slutsatserna du drar utifrån ditt arbete med boken?
Teoretiskt är gott ledarskap inte raketforskning – utmaningen ligger i att faktiskt göra det som står i boken. Vi kan leda hästen till vattnet men den måste dricka själv.

Vad skulle människor kunna göra annorlunda i sin vardag med hjälp av den kunskap du har samlat i boken?
Det skulle utmana sig själva och andra mer och tänka mer långsiktigt.

Hur använder du själv (i vardagen) den kunskap du nu har fått?
Jag pratar mycket med min amygdala, hjärnans primitiva känslostruktur, när den gör så att jag är rädd eller vill hålla mig tillbaka så säger jag till den att sluta och går mot mitt mål i alla fall.

Vad behöver vi lära oss mer om i framtiden inom ditt område?
Att höja den generella kunskapsnivån om hjärnan bland gemene man skulle vara en stor seger. Efter det handlar det mesta om detaljer.

Vill du redan nu lära dig mer om hjärnan från Katarina kan du anmäla dig gratis till någon av hennes e-postbaserade kurser. Skriv in din mejladress i något av fälten nedan så är du igång!