Leda till blogg.001

Kan ankor symbolisera ledarskap?

Tre måndagskvällar tidigt i vår öppnar Psykologifabriken upp sina lokaler vid Stureplan för en ledarskapskurs. Tidigare har “att leda sig själv och andra“, som kursen, heter getts på KTH, LiU och som sommarkurs. Nu är det alltså dags att ha den hemma vid vår alldeles egna öppna spis.

Kursen har utvecklats mycket under de fyra år den har funnits och nu ska mer finslipning till. Bland annat ska den grafiska profilen uppdateras. Här tänkte jag att du, som trogen läsare av Psykologifabriken, kunde få ha en åsikt! Är ankor en bra metafor för ledarskap? Eller kanske cyklister?

Psykologifabriken arbetar med den skicklige grafikern Anders Wallner, som har tagit fram några förslag. På bilderna ser du att kursen är indelad i tre delar: att följa andra, att leda sig själv och att leda andra.

Delarna bygger på psykologisk forskning från positiv psykologi, gruppsykologi, organizational behavior management (OBM), acceptance and commitment theraphy (ACT) och annat som har visat sig vara gynnsamt för personer som vill kunna utvecklas som medarbetare samt för att leda sig själv och andra.

Vad säger du? Symboliseras detta av ankorna eller cyklisterna? Eller bättre av något annat?

 • Emmie

  Jag gillar ankorna bäst. Även om cyklisterna symboliserar mer fart framåt. Det känns dock inte som den första cyklisten bryr sig så mycket om dom andra och antagligen bara vill cykla ifrån de övriga. Cyklister förekommer i min föreställningsvärd nästan bara ensamma eller tävlandes i lopp. Därför tycker jag ankorna som bryr sig om varandra som flock och vänder sig lite och tittar till varann känns mer som en symbol för en god gruppledning.

 • Erik J

  Vad kul att ni får användning för er öppna spis :-) Jag röstar också på ankorna. Dels för att jag gillade illustrationen bättre.

  Mitt förslag är att ta en titt på Kejsarpingvinerna. Jag skickar med några klipp från filmen March of the Penguins.

  Trailer för att skapa lite känsla: http://www.youtube.com/watch?v=MB_GisVFboU

  Del 1 för att ge en kort bakgrund: http://www.youtube.com/watch?v=dLONbYQiISM&feature=related

  Del 2 för att exemplifiera ett ledarskap som bygger på hela gruppen. 0:39 till 0:55 är himla fint tycker jag. http://www.youtube.com/watch?v=pLgtBNMV0Mw&NR=1

  Lycka till!

 • http://www.facebook.com/people/Oskar-Henrikson/606256998 Oskar Henrikson

  Tack så mycket! 1-0 till ankorna!

 • Ditte

  Jag röstar på ankorna!

 • Oskar

  Hoppsan! 2-0 till ankorna och 1-0 till kejsarpingvinerna.

  Den är verkligen fin March of the Penguins och du har en poäng, de är väldigt samspelta som grupp!

 • Linnea

  Och jag tycker cyklisterna!

  För att de 1. är snyggare rent grafiskt och 2. symboliserar framåtanda på ett ‘lagomt’ individualistiskt sätt. Liksom, de kan ju spurta och dra ifrån – men också hjälpa varandra i klungan mot gemensamt mål.

  Ankorna däremot associerar jag till långsamma, lite tröga, vaggandes – som visserligen umgås i flock..

  Men hej, kanske (troligtvis) är jag präglad av sommarens irritation över alla långsamma och bajsande flygfän i pildammarnas motionsspår samt sommarens romans med en cyklist..!

 • Javier

  Hej,
  Jag tycker mest om cyklisterna, men huvudsakligen därför att jag också är cyklister. Cyklisterna har en åsikt och en vilja att vara bättre. De har också en mycket utvecklat team-spirit. På pro-nivå arbetar de för ledaren. På amatör-nivå brukar de turas för att leda og visa hål på väggen. Men ankorna är helt ok också, de är gulliga. J

 • Oskar

  Spännande! 2-2! Om inte kungspingvinsrösten ska räknas till ankorna…

  Ni motiverar era svar väl :)

 • Linda

  jag tycker båda! Men kanske kan de symbolisera olika saker för olika delar av föreläsningen? Typ ankorna när det gäller att bita ihop och vanka vidare tillsammans mot målet och typ cyklisterna som cyklar tillsammans i grupp för att minska luftdraget alltså, jobbar i motvind tillsammans?

 • Birgitta

  Min röst hamnar hos ankorna!
  När jag ser dem tänker jag direkt på en grupp som jobbar tillsammans.
  Jag tror däremot inte att det är självklart att alla tänker på lagarbete då man ser ett gäng cyklister. Har man aldrig tittat på en sådan tävling (alla tittar inte på sport!) så ser man bara några som är “ute och cyklar”. Det kan ju väcka helt fel associationer. På minst två sätt.

 • Christian

  Ankor är roliga, ta dem!

 • Oskar Henrikson

  Ankorna verkar ha vunnit med sex röster mot cyklisternas 3 (jag har fått några röster från facebook). Pingvinerna inte långt därefter med 2 röster och de klassiska gässen som flyger i form av en pil 1 röst!

 • Julia

  Kanske ankor som cyklar? Skämt åsido, är väldigt nyfiken på det här pingvinspåret.

 • David

  nja, jag måste nog lägga min röst på cyklisterna. mer action! ankorna blir i mina associationer mer babbel, mindre verkstad. känns fräschare med cyklar, mer drag. :)

 • Oskar

  Du menar att loppet inte är kört för cyklisterna?

  6-4 till ankorna …