The Big Bang Theory och oetiskt användande av positiv förstärkning

Den hyperintelligenta nörden och teoretiska fysikern Sheldon i TV-serien The Big Bang Theory har tröttnat på sin granne Pennys beteenden. Han bestämmer sig för att ge henne choklad varje gång hon gör som han vill: plockar undan tallriken, tar telefonsamtal i ett annat rum eller pratar med en mindre gäll röst.

När hans rumskollega kommer på honom får han höra att han använder positiv förstärkning och att han “inte kan träna Penny som en labbråtta”. Sheldon svarar “det visar sig att jag kan det”. Inte särskilt etiskt försvarbart.

När jag utbildar om ABC-modellen, beteendeanalys i organisationer och positiv förstärkning kommer ibland en invändning på samma tema: är inte positiv förstärkning en oetisk metod? Mina tips för att göra det på ett bra sätt är följande:

1. Bygg saker du tror på. Positiv förstärkning är en teori som kan användas som ett verktyg. Alla verktyg kan användas för oetiska saker. En hammare kan användas för att slå sönder saker eller bygga saker.

2. Var transparent. När man använder detta verktyg med andra människor går det att berätta för dem vad man har för avsikter. En chef kan säga så här till en mellanchef: “Jag kommer att göra mitt yttersta för att hitta sätt som uppmuntrar dig att ge kontinuerlig feedback till dina medarbetare”.

3. Samarbeta. Det går att fråga en person “Jag uppskattar verkligen att du ordnar sociala aktiviteter här på vår arbetsplats. Finns det någonting jag kan göra för att du ska göra fler sådana?” eller “Hur vill du få feedback och uppmuntran?”

Sheldon skulle alltså kunna diskutera med Penny om även hon kan tycka att det är bra att prata i telefon i ett annat rum. Han kan vara tydlig med att han vill uppmuntra detta och om han sen ger henne choklad kan de tillsammans skratta åt hans metoder.

Ta gärna en titt på klippet här: Positive reinforcement – The Big Bang Theory.

PS: Notera att han blandar ihop bestraffning med så kallad negativ förstärkning, som egentligen handlar om att ta bort någonting önskvärt för att beteendet ska öka. Inte att tillföra något obehagligt som i klippet.

Hur tycker du man ska använda sig av dessa teorier? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna!